Parca este o facatura, pentru ca nu este dat ca Barajul de la Valea de Pesti sa se reabiliteze. De  peste 7 ani se tot incearca inceperea lucrarilor de reparatii sau cel putin a celor stringente, care nu mai suporta amanare, dar mereu se intampla ceva.

Anul trecut in luna august, la licitatia de la Apele Romane Craiova nu s-a prezentat nimeni, la cea de-a doua, care s-a tinut in data de 20 octombrie, au venit doua firme mari, Hidroconstructia si Apasco din Prahova, care acum se contesta una pe cealalta. Tocmai cand se astepta ca anul 2011 sa fie incheiat cu o veste buna, iata ca nu a fost asa.

„In luna decembrie s-a ales castigatorul licitatiei si anume, este vorba de un constructor din Ploiesti, Apasco Maneciu. In acest timp, cei de la Hidroconstructie, al doilea constructor care a participat la licitatie, a contestat, iar acum rezultatul se afla in faza de contestatie la CNSC Bucuresti. Reabilitarea acestui baraj se incearca din anul 2004”, ne-a declarat Sorin Corici, sef Sistemul Hidrotehnic Petrosani – Apele Romane.

Pana cand Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor va da un verdict catre firma care a inaintat contestatia, respectiv Hidroconstrctia, va dura ceva vreme, timp in care proiectul bate pasul pe loc, inca inainte de a incepe. Pana acum, aici s-au facut putine reparatii, desi constructia are o vechime de aproape 40 de ani. Specialistii de la Apele Romane, care sunt administratorii, au afirmat ca acestea se impun, mai ales cand vine vorba de siguranta barajului ca si constructie functionala. Efectuarea unor reabilitari macar in casa vanelor din baraj, devine o prioritate.

Valoarea lucrarilor care vizeaza acest obiectiv costa in jur de 3 milioane de euro si fac parte  dintr-un plan care prevede reconstructia a 7 obiective din tara, in valoare  totala de 33 de milioane de euro.  Barajul Valea de Pesti este un obiectiv strategic pentru Valea Jiului si are capacitatea de a alimenta cu apa potabila localitatile Uricani, Lupeni, Vulcan si chiar Aninoasa si o parte din Petrosani. A fost construit pe raul Valea de Pesti intre anii 1967 – 1973 si are o inaltime de 56 de metri, ceea ce-l situeaza pe locul 35 intre cele 246 de baraje din Romania. Lacul Valea de Pesti este un lac de acumulare care are un volum de 4,5 milioane de metri cubi de apa, o suprafata de 31 hectare, adancimea maxima de 53 m, o lungime de 2,5 km si se afla la altitudinea de 830 m.  Din anul 1973 de cand s-a dat in folosinta, barajul nu s-a golit niciodata.

Luiza Andronache