U n fost comandant de poliție lansează o aplicație pe telefonul mobil, în parteneriat cu structuri similare din Ungaria. Aplicația se numește AVATAR și se referă la profilul unui consumator de droguri. Liviu Dumitru a fost comandantul IPJ Hunedoara.

Consilierii școlari și cei care se ocupă cu studenții din capusuri au fost cooptați pentru a crea un AVATAR, adică profilul unui consumator de droguri. Este necesar spun cei care au gândit totul ca pe o viitoare aplicație pe telefoanele mobile. Asta, pentru că prea puțini sunt părinții, ori dascălii care știu să recunoască simptomele, comportamentul și fizionomia unui consumator. „Proiectul se numește AVATAR, întrucât, în urma implementării acestuia va rezulta o aplicație, care va crea un profil al unui potențial consumator de droguri, al unui adolescent. Noi luptăm ca, împreună cu psihologi, polițiști, partenerii noștri din Ungaria, să creăm o bază de date cu care să se poată compara un comportament adictiv al unui potențial consumator de droguri al unui adolescent din România”, a spus Liviu Dumitru, coordonator al proiectului.
Așa că au chemat la discuții specialiști din poliție, consilierii școlari și cei din Universitatea Petroșani, ca împreună să descoepere ce înseamnă asta și cum arată cei care consumă diverse substanțe interzise.
„Avem mare noroc să fim parteneri în acest proiect. Este o colaborare cu mai multe instituții, dar și cu Universitatea din Petroșani și Inspectoratul Școlar. E începutul unei bune colaborări. Principalul obiectiv este schimbul de informații și să găsim o soluție comună pentru această problemă importantă, consumul de droguri în rândul tinerilor, atât în Ungaria, cât și în România”, a precizat și Gabor Csake, partener din Ungaria, în acest proiect.
„Lucrând atâția ani cu tinerii în cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret, pot spune că este un proiect cu un rezultat concret. Am văzut că problema consumului de droguri este la nivel național. Acem o strategie, dar sunt multe în România. Noi, la nivelul județului Hunedoara, am pus de multe ori la aceeași masă, instituțâiile rezponsabile și căutăm soluții așa încât să informăm și să prevebim consumul de droguri”, a adăugat și Lorincz Szell, subprefect al județului Hunedoara.
Ultimele statistici arătau că, 8,2% dintre elevii înscriși în județul Hunedoara asu consumat droguri cel puțin o dată. Tot statisticile arată că vârsta consumatorilor a scăzut sub 12 ani și cei mai mulți consumatori par a fi în zona Văii Jiului. Unul din 25 de liceeni a
consumat droguri măcar o dată pe lună. Așa că părinții, profesorii, psihologii școlari, toți trebuie să știe cum arată un consumatopr, ce simptome prezintă și cum poate fi identificat.
Diana Mitrache