Hotii de cãrbune au cauzat un prejudiciu enorm Complexului Energetic Hunedoara.  Societatea a fost prejudiciatã cu peste 100.000 de euro. Aceasta ar fi valoarea cãrbunelui furat de reteaua destructuratã de politistii de la Transporturi Feroviare.
Potrivit oficialilor Complexului Energetic Hunedoara, valoarea cãrbunelui sustras din vagoane, dar si direct de la mina Livezeni este de circa 500.000, sumã estimatã la “costul de productie” si “la valoare de piatã de 1/5”, a subliniat Viorel Stancu, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara. Cei zece suspecti care au fost retinuti de politistii TF pentru 24 de ore si dusi în fata judecãtorului pentru mandate de arestare vor fi cercetati sub control judiciar. Toti sunt învinuiti cã fãceau parte dintr-o grupare care se ocupa cu furtul si comertul ilicit cu huilã.
Nu mai putin de 150 de tone de cãrbune au fost gãsite de politistii Serviciului Regional de Politie Transporturi Timisoara, în urma unei actiuni de amploare derulatã la finele sãptãmânii trecute în Valea Jiului. Anchetatorii au vizat 12 suspecti într-un dosar care se ocupa cu furtul si comertul ilegal de huilã. Totodatã au fost fãcute si 15 perchezitii în urma cãrora a fost descoperitã suma de 18 mii de lei. „Politistii au stabilit cã unii dintre cei vizati de anchetã penalã au sustras minereu de cãrbune din trenurile care aprovizioneazã termocentrala Mintia, iar ceilalti gestionau transportul si valorificarea minereului cãtre diversi agenti economici ori persoane fizice. Transportul se efectua cu camioane de mare tonaj, un transport putând însuma chiar si 7.5 tone (pretul de vânzare fiind de  aproximativ 500 lei/tonã”, aratã un comunicat al IPJ Hunedoara.
Hotii actionau în incinta unitãtii miniere Livezeni, dar atacau si garniturile de tren încãrcate cu cãrbune.
La actiune au luat parte si politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Hunedoara, precum si jandarmi de la IJJ Hunedoara. Zece suspecti cu vârste cuprinse între 27 si 63 de ani, nouã din Petrosani si unul din Baru Mare, au fost retinuti pentru 24de ore si dusi în fata instantei de judecatã pentru emiterea mandatelor de arestare. Magistratii au decis însã cã toti sã fie cercetati sub control judiciar. Reamintim cã o parte dintre persoanele în cauzã sunt bãnuite cã ar fi sustras minereu de cãrbune din trenuri care aprovizionau Termocentrala Mintia, iar altã parte ar fi gestionat transportul si valorificarea minereului cãtre diversi agenti economici ori persoane fizice.
Monika BACIU
Maximilian Gânju