SAMSUNGInspectorii de muncã au oprit lucrul pe santierul din Vulcan, unde doi muncitori si-au pierdut viata, marti dupã-amiazã. Cercetãrile continuã, pentru a vedea cine e vinovat pentru moartea celor doi oameni

Potrivit primelor cercetãri, accidentul s-a produs în momentul în care cei doi muncitori au coborât în sant pentru cã excavatorul nu putea sã lucreze din cauza unui cablu. „Undeva s-a interceptat o zonã unde exista o conductã veche. Utilajul nu a putut sã sape sub conductã. Cei doi au intrat sã scoatã pãmântul de sub conductã si, din pãcate, malul s-a surpat peste ei”,spune Ileana Bodea, sefa SSM, ITM Petrosani.

Cercetãrile sunt continuate si procurorii si inspectorii de muncã verificã modul în care s-au respectat normele de protectie si felul în care s-a asigurat malul de pãmânt respectiv.Asta pentru cã muncitorii nu aveau ce sã coboare în santul adânc. „Este clar cã în astfel de situatii nu aveau ce sã coboare în santul atât de adnc fãrã a se asigura protectia prin sustinere a malurilor. E clar cã s-au încãlcat anumite prevederi legale, motiv pentru care s-a si impus sistarea activitãtii, pânã ce se iau mãsurile necesare si angajatorul va fi amendat cã nu a luat mãsurile de sustinere a malului”, a maiprecizat Ileana Bodea.

Cercetarea este în plinã desfãsurare si, când va fi finalizatã, vor fi aplicate, cel mai probabil, si alte sanctiuni. Deocamdatã ancheta a fost preluatã de ITM si procurori, care vor stabili cu exactitate ce mãsuri au fost încãlcate si cine se face responsabil de  moartea celor doi munictori.

Diana Mitrache