T oate instalațiile care depozitează, transportă ori utiliezază gaz lichefiat sunt verificate în aceste zile. Ordinul a fost emis de autoritățile județene, săptămâna trecută și controlul va dura o lună de zile.

Prefectul județului Hunedoara, Marian Călin Petru, a emis joi, săptămâna trecută, ordinul privind acțiunile de control la instituțiile publice și operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL) pe raza administrativă a județului Hunedoara.
„Acțiunile de control se vor desfășura până la data de 31.10.2023 și se vor efectua de către următoarele instituții:
1. ISCIR – Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat – Inspectoratul Teritorial Sibiu;
2. CN CIR – Compania Națională pentru Controlul Cazanelor , Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A. – Sucursala Sibiu;
3. ARR – Autoritatea Rutieră Română – Agenția Teritorială ARR Deva;
4. Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Hunedoara;
5. ISCTR – Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – IT5 Timișoara, prin inspectorul coordonator pentru Județul Hunedoara;
6. Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara;
7. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Hunedoara / Direcția Regională Antifraudă Fiscală 5 Deva;
8. Autoritatea Vamala Română- Biroul Vamal Hunedoara;
9. Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara (ITM Hunedoara);
10. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al Județului Hunedoara;
11. Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara (IPJ Hunedoara)”, se arată în comunicatul remis de Instituția Prefectului Județului Hunedoara.
Potrivit responsabilităților fiecărei instituții publice implicate în activitățile de control, se va verifica modul în care sunt respectate prevederile legale referitoare la depozitarea, transportul, distribuția, utilizarea, comercializarea carburanților, lubrifianților și produselor derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL), pe raza administrativă a Județului Hunedoara, iar la solicitarea prefectului Marian Călin Petru va fi cooptat și Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, în vederea furnizării operative a informațiilor referitoare la operatorii economici care au ca obiect de activitate principal sau secundar, activitățile economice menționate anterior.
„Siguranța oamenilor este pe primul loc și trebuie să prevenim apariția unor tragedii de proporții, precum cea de la Crevedia, în județul nostru. Este un efort semnificativ, dar extrem de important și de necesar. I-am chemat astăzi la discuții pe reprezentanții instituțiilor implicate în activitățile de avizare și control a tuturor operatorilor care depozitează, transportă, distribuie, comercializează sau utilizează carburanți GPL în județul Hunedoara și le-am comunicat Ordinul de Prefect emis astăzi, precum și Ordinul nr. 133 din 29.08.2023 al Viceprim-Ministrului, Ministrul Afacerilor Interne, privind dispunerea de măsuri organizatorice și de coordonare pentru eficientizarea acestor acțiuni. Acțiunile au început chiar de astăzi, iar Instituția Prefectului le va coordona”, a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Diana Mitrache