Animalele sălbatice își reiau viața după o iarnă care abia acum se lasă dusă, iar urșii sunt printre cele care au ieșit deja din hibernare. Un astfel de exemplar a fost surprins și pe camerele amplasate în Retezat, iar rangerii ne spun că drumețiile ar trebui să le respecte și lor habitatul natural și drumeților integritatea.

„Pentru a păstra Retezatul sălbatic, vă rugăm să respectați câteva reguli simple și universal valabile: nu hraniți animale sălbatice, nu atingeți animele sălbatice, nu vă apropiați de animale sălbatice!”. Acesta este îndemnul rangerilor, care au postat periodic filmulețe cu sălbaticiunile ce vin să se adape.
Prezența ursului brun în Parcul Național Retezat demonstrează încă o dată complexitatea mediului natural și diversitatea habitatelor naturale prezente aici. Existența populației de urs, demonstrează că și celelalte specii de animale din habitatele ursului sunt menținute într-o stare bună de conservare. Carnivorele mari, aflate în vârful piramidei trofice, sunt elemente cheie în relațiile ecologice ce guvernează cadrul natural și dovada vie a unui ecosistem sănătos, mai spun rangerii din Retezat.
Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană Parcul Național Retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23% din mamiferele terestre ale Europei. Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: râsul, ursul şi lupul, fiind printre cele mai des întâlnite.
Parcul Național Retezat este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.

Diana Mitrache