G arda de Mediu atenționează proprietarii de terenuri agricole să nu dea foc miriștilor, pentru a le
igieniza,. Amenzile sunt usturătoare și, cine provoacă incendii de acest fel riscă să plătească scump. Începe campania de curățare a câmpurilor, iar din loc loc, peste tot sunt observate focuri de miriști. De la un mic foc, la incendii, însă, este doar un pas.

Garda Naţională de Mediu face un apel și în această primăvară, pentru a-i avertiza pe agricultori să nu dea foc deşeurilor menajere sau vegetaţiei uscate, să nu aprindă materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au în proprietate şi să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales, în această perioadă când au loc amplificări frecvente ale vitezei vântului.
“Vă reamintim că
legislaţia în domeniul protecţiei mediului interzice arderea miriştilor, a stufului, a tufărişurilor sau vegetaţiei
ierboase, de către persoane
fizice sau juridice, iar în cazul neconformării, vor fi aplicate sancţiuni constând în amendă de la 7.500 până la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi între 50.000 şi 100.000 lei, pentru persoane juridice. Arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice
constitue infracțiune caz în care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală”, se arată în
comunicatul Gărzii de Mediu.
La începutul lunii martie, când vremea a fost mai cxaldă, pompierii hunedoreni au stins incendii de vegetație la Orăștioara de Sus, Gothatea, Batiz și Măceu. Acolo au ars 15 hectare de teren, tocmai pentru că cineva a pus foc.
8 incendii au avut loc numai în ultimele 7 zile și au ars nu mai puțin de 10 ha de teren. Anul trecut, au fost cel puțin 346 de intervenții ale pompierilor.
Incendierea miriștilor, atunci când este necesară igienizarea, se face, așa cum spun reprezentanții ISU, doar sub supraveghere și cu permis din partea pompierilor. Și asta, numai după ce proprietarii își iau toate măsurile necesare pentru a evita propagarea focului.
Diana Mitrache