Amplul proiect de infrastructură derulat în municipiul Lupeni se apropie de sfârşit. În această perioadă a intrat în lucru ultimul tronson de drum cuprins între Ocolul Silvic şi viitorul parc ”Lupeni 29”.
Proiectul ”Modernizare strada Tudor Vladimirescu (bulevard)”, care a fost semnat de autorităţile locale din Lupeni cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional în mai 2019 are termen de finalizare la sfârşitul acestei luni.
„Continuăm seria investiţiilor în localitatea noastră şi vreau să comunic că ultimul tronson de trotuar a intrat şi el în modernizare. A trebuit să aşteptăm introducerea noilor reţele de apă şi canalizare şi odată cu finalizarea acestui ultim tronson, putem să spunem că, marele proiect de reabilitare a străzilor şi trotuarelor din municipiul Lupeni, s-a încheiat cu succes.
Nu ne vom opri însă aici, deoarece avem în atenţie şi alte zone ale localităţii noastre să intre în modernizare”, a declarat primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriţă. Valoarea totală a investiţiei a fost de aproape 7 milioane de lei.
Obiectivul general al proiectului a fost scăderea emisiilor GES prin realizarea de investiţii care să a asigure un serviciu eficient de transport public de călători şi îmbunătăţirea condiţiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, cu scopul de a reduce numărul de deplasări cu transportul privat (cu autoturisme) şi a emisiilor de echivalent CO2 din transport.
Totodată prin implementarea acestui proiect s-a urmărit reducerea până în anul 2021 emisiilor de CO2 în zona ce face obiectul investiţiei cu 3% ca urmare a creşterii cotei modale aferente deplasărilor pietonale şi velo în detrimentul deplasărilor cu autoturismul personal şi introducerea în transportul în comun a autobuzelor hibrid tip plug-in de capacitate normală prin cadrul proiectelor complementare; reducerea traficului de autoturisme personale cu 4% până în anul 2021 ca urmare a implementării unor măsuri destinate creşterii gradului de deplasare cu mijloacele nemotorizate (velo, pietonale) dar şi a gradului de utilizare a mijloacelor de transport public de persoane ca urmare a realizării unor măsuri destinate încurajării utilizării transportului alternativ prin cadrul proiectelor complementare (autobuze hibrid tip plug-in, implementarea unui sistem de eticketing, modernizarea staţiilor de transport în comun, implementarea unui sistem de management al traficului compus din Sistem de supraveghere video, Sistem de management al flotei de transport public, Echipamente semaforizare, Centrul de control); îmbunătăţirea spaţiului urban prin asigurarea de spaţii verzi în senul giratoriu şi plantarea de arbori cu capacitate ridicată de retenţie a nivelului de CO2.
Reamintim că prin acest proiect s-a reabilitat bulevardul Tudor Vladimirescu pe o lungime de 2040 m; a fost creată o bandă dedicată mijloacelor de transport în comun prin separarea benzilor cu separator de sens din cauciuc, marcaj pe partea carosabilă a benzilor dedicate mijloacelor de transport în comun “BUS”, indicatoare rutiere corespunzătoare benzilor dedicate mijloacelor de transport în comun. În plus, a fost amenajat un sens giratoriu la intersecţia bulevardului Tudor Vladimirescu cu centura de ocolire a municipiului Lupeni prin se vor reduce ambuteiajele şi noxele emise de autovehiculele prezente în trafic, şi nu în ultimul rând s-a îmbunătăţit semnalizările rutiere existente, respectiv au fost realizate alte semnalizări necesare desfăşurării circulaţiei în condiţii de siguranţă. De menţionat ar fi şi faptul că prin acest proiect au fost modernizate şi spaţiile verzi existente şi au fost amenajate spaţii verzi noi.
Prin implementarea acestui proiect imaginea municipiului Lupeni s-a schimbat radical, iar locuitorii au simţit că şi viaţa lor începe să se schimbe în bine. Iar lucrările de infrastructură nu se vor opri aici. Potrivit primarului Lucian Resmeriţă un nou proiect, aprobat la sfârşitul anului trecut în şedinţa Consiliului Local, a demarat. Proiectul, iniţiat de primarul Lucian Resmerită, este evaluat la peste 4 milioane de lei.
”Practic, ne propunem să realizăm investiţii în tot ceea ce înseamnă lucrări de modernizare a accesului cetăţenilor spre şi dinspre locuinţele acestora, lucrări care vizează drumuri, trotuare şi alei pietonale, dar şi spaţii verzi, în toate cartierele din municipiul Lupeni. Potrivit acestui proiect, municipiul Lupeni a fost sectorizat în 6 zone, în fiecare dintre acestea fiind prevăzute investiţii de acest fel. Eu cred că, după ce am reuşit să realizăm o infrastructură demnă de statutul nostru de municipiu-statiune turistică pe zona centrală a oraşului, trebuie să ne îndreptăm acum atenţia şi spre celelalte zone, pentru a le crea cetăţenilor infrastructura şi confortul de care au nevoie şi pe care-l merită şi vom acţiona în această direcţie”, spune primarul Lucian Resmerită.
Marius Mitrache