Într-o Românie îngenuncheatã de crizã, sunt afaceri care nu au fost afectate, ori criza le-a atins într-o prea micã mãsurã. Una dintre ele este comertul cu trufe, acele „diamante negre“, cum mai sunt denumite, care cresc în pãmânt.
O mânã de oameni din judetul Hunedoara a pus pe picioare o afacere prosperã, respectiv comertul cu trufe. Sunt o categorie oarecum privilegiatã, aproape o castã, care stie secretul trufelor, ce pot sã aducã milioane bune în cont „vânãtorilor de trufe“.
Trufele sunt acele ciuperci cu gust deosebit, aromat, care cresc în pãmânt si pe care putini stiu sã le gãseascã. Pentru cã nu pot fi reperate vizual, în cãutarea trufelor se utilizeazã de regulã câini, care le gãsesc cu ajutorul mirosului lor dezvoltat. Cel mai mult, se folosesc câinii din rasa Lagotto Romagnolo, singura recunoscutã international ca având abilitatea de a gãsi trufe.
Un câine de acest gen costã mii de euro, asa cã unii si-au luat ca ajutoare alte rase cu miros dezvoltat, pe care i-au antrenat în acest sens. Între „vânãtorii de trufe“ sunt si câtiva hunedoreni, care, chiar si fãrã ajutorul câinilro specializati, au „mirosit” afacerea cu trufe.
Trufele albe sunt aur curat
Pentru cãutãtorii de trufe, câstigul este substantial, dar si munca este pe mãsurã. Trufarii de meserie nu sunt multi si se cunosc între ei si, mai mult, existã o regulã nescrisã, prin care nici unul nu încalcã traseul celuilalt. Desi spun cã sunt suficiente trufe pentru oricine, cãutãtorii tin secrete locurile unde cresc aceste ciuperci si nu le divulgã nici mãcar apropiatilor. Se deplaseazã oriunde în tarã, în functie de sezon, în pãdurile unde stiu cã vor gãsi pretioasele ciuperci, care le asigurã existenta.
Dupã cum spun unii cãutãtori de trufe, în pãdurile din judetul Hunedoara, sezonul lor se terminã în august, dar munca propriu-zisã se finalizeazã în decembrie si începe din nou în
aprilie, anul viitor.
Unii cãutãtori de trufe recunosc cã se poate câstiga foarte bine, dar asta depinde de noroc si de soiul descoperit. Cele mai scumpe sunt trufele albe, extrem de rare, care se vând – conform site-urilor de specialitate – la preturi care oscileazã între 2.000 si 4.000 de euro/ kilogram. Trufele obisnuite se vând, în schimb cu câteva zeci de euro. Foarte importantã este piata de desfacere, pentru cã, dupã recoltare, o trufã poate fi consumatã doar în primele trei-patru zile.
Carmen Cosman