Bugetul institutiei de învãtãmânt superior va fi aprobat abia dupã ce se definitiveazã bugetul Ministerului Educatiei.
Pânã atunci, Universitatea din Petrosani va putea cheltui o anumitã sumã de bani prevãzutã de lege. Anul vine si cu majorãri salariale ale cadrelor didactice si nu numai. Aceste cresterii de salarii vor fi acoperite din bugetul care îi va reveni Universitãtii din Petrosani.
“Deocamdatã nu a fost aprobat bugetul la nivel national si, implicit nici bugetul Ministerului Educatiei si Cercetãrii. Din câte informatii avem o sã primim 1/12 din bugetul pe anul trecut, pentru început, urmând ca dupã aprobarea bugetului la nivel national si am ministerului sã întocmim împreunã cu ministerul bugetul pe anul acesta. Cam în fiecare an la sfârsitul lunii februarie, începutul lunii martie aveam conturat acest buget. Nu stim cu cât se mãreste bugetul. Important este cã vor fi niste cresteri salariale în acest an si eu cred cã acest buget care va veni va fi în concordantã cu aceste cresteri salariale”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universitãtii Petrosani.
Sunt atât cadre didactice cât si auxiliare cãrora vã trebui majorat salariul.
„Noi mergem dupã lege si cu cresterile salariale care sunt prevãzute pentru atingerea maximului în anul 2022. Atunci ar trebui sã aibã loc o crestere cu 25% la o parte din colegii nostri pânã în acest an. Unii dintre colegi deja au aceste mãriri prevãzute si  atunci nu se va mãri la toti cu acelasi  cuantum”, a mai spus sursa citatã. Strategia de finantare a învãtãmântului  superior reprezintã, în conditiile autonomiei universitare, unul dintre principalele instrumente de implementare a politicilor guvernamentale privind educatia nationalã. Atât fondurile alocate de la bugetul de stat cât si cele extrabugetare sau din alte surse sunt, conform legii, venituri proprii ale universitãtilor.
Cosmin BACIU