În fiecare an, la 11 aprilie (ziua de nastere a medicului James Parkinson, primul medic care a descris simptomele bolii), se marcheazã Ziua Mondialã a Bolii Parkinson, proclamatã din initiativa Papei Ioan Paul al II-lea în 1992.
Boala Parkinson este o boalã degenerativã, caracteristicã omului, ce survine în urma distrugerii lente si progresive a neuronilor. Întrucât zona afectatã joacã un rol important în controlul miscãrilor, pacientii prezintã gesturi rigide, sacadate si incontrolabile, tremor si instabilitate posturalã. Cele trei semne ale bolii Parkinson sunt: tremorul de repaus, rigiditatea si bradikinezia. Dintre acestea, douã sunt esentiale pentru stabilirea diagnosticului. Instabilitatea posturalã este al patrulea semn, dar survine tardiv, de obicei dupã 8 ani de evolutie a bolii.
În 70% din cazuri, gesturile ritmice incontrolabile ale mâinilor, capului sau picioarelor constituie primul simptom si se manifestã în special în repaus si în perioadele de stres. Tremorul este diminuat în timpul miscãrilor si dispare în somn, este accentuat de stres si de obosealã. Tremorul devine mai putin evident pe masura evolutiei bolii.
Rigiditatea se referã la cresterea rezistentei la mobilizarea pasivã a muschilor si este mai evidentã la miscãrile voluntare ale membrului contralateral.Bradikinezia se referã la lentoarea miscãrilor, dar include si scãderea miscãrilor spontane si scãderea amplitudinii miscãrilor. Bradikinezia este vizibilã prin micrografie (scris de mânã mic, ilizibil), hipomimie (diminuarea miscãrilor mimice), clipit rar si hipofonie (voce diminuatã).
Instabilitatea posturalã se referã la tulburãrile de echilibru si coordonare. Aparitia sa este o etapa importantã în evolutia bolii, deoarece instabilitatea posturalã este dificil tratabila si este o sursa comunã de invaliditate în stadiile avansate ale bolii. Dementa survine tardiv în evolutia bolii Parkinson si afecteazã 15% – 30% din pacienti. Memoria recentã este afectatã.
Ca afectiune medicalã, aceasta este recunoscutã din 1817, odatã cu publicarea „Eseu despre paralizia tremurãtoare” de Dr. James Parkinson. Boala Parkinson, asa cum au stabilit în anul 1960 savantii When Ehringer si Hornykiewic, este o dezordine a creierului cauzatã de distrugerea sau degenerescenta neuronilor care produc dopamina (substanta neurostimulatoare, responsabilã cu capacitatea organismului de a-si controla miscãrile), nivelul acesteia din creier scãzând cu circa 20% fatã de valorile normale, principala arie afectatã fiind situatã profund, în substanta cerebralã, fiind numitã si „substantia nigra” (substanta neagrã). Directia de Sãnãtate Publicã Hunedoara atrage atentia asupra acestei boli printr-o campanie ce are ca scop Educarea si constientizarea societãtii cu privire la boala Parkinson; Îmbunãtãtirea posibilitãtilor de îngrijire si tratament pentru cei afectati de aceastã boalã; Cresterea investitiilor în cercetarea legatã de boala Parkinson. Sloganul campaniei este “Schimbarea atitudinilor. Descoperirea de noi tratamente. Alãturãte nouã”. “Obiectivele acestei campaniei sunt: sprijinirea persoanelor cu boala Parkinson si familiile acestora, in vederea integrãrii armonioase în societate si a cresterii gradului de independentã a acestora, oferirea posibilitãtii de a-si demonstra aptitudinile proprii prin participarea la un sistem constant de activitãti sociale, precum si constientizarea opiniei publice cu privire la aptitudinile si nevoile acestora. O mai mare informare va reduce stigma asociatã cu aceastã boalã, va creste întelegerea si sprijinul comunitãtii si va conduce la cresterea calitãtii vietii pentru cei afectati de aceastã maladie”, spune Monica Cînda, sef DSP Hunedoara.
În judetul Hunedoara anul trecut au fost inregistrate 326 de noi cazuri de parkinson, dintre care 62 de cazuri au fost semnalate la persoane cu vârste cuprinse între 15 ani si 64 de ani si 264 de cazuri la persoane cu vârsta de peste 64 de ani. Pentru a marca aceastã zi, la ora 12.00 va fi coloratã Cetatea Devei cu fumigene de culoare rosie, care va fi mentinutã si în nocturnã.