Ministerul Energiei oferã cifre seci despre situatia financiarã a Complexului Energetic Hunedoara. Pentru prima datã, ministerul recunoaste situatia catastrofalã cu care se confruntã entitatea energeticã.  De altfel, oficialii de la minister sustin cã, în scurt timp, ANAF va începe procedurile de executare silitã pentru recuperarea ajutoarelor ilegale acordate societãtii energetice.
“Situatia economico-financiarã, juridicã si patrimonialã a Complexului Energetic Hunedoara este una extrem de dificilã: pierdere curentã de cca. 1 miliard de lei si pierdere reportatã de peste 3,6 mld lei; capitaluri proprii negative (cca. Minus 3 mld lei); amenzile pentru certificatele de emisii de CO2 neachizitionate si nedepuse la termene în valoare de 2.365.670.341 lei si amenzile pentru certificatele verzi neachizitionate în valoare de 27.346.278 lei”, aratã Ministerul Energiei.
Oficialii ministerului aratã si faptul cã termocentrala de la Mintia este la un pas de a fi închisã. La instanta de fond, CEH a pierdut procesul cu Garda de Mediu.
“Ca urmare a controlului efectuat de Gardã de Mediu, în temeiul prevederilor art. 73 alin (2) din Legea nr. 278/2013 privind emisiile  industrial, existã riscul ca activitatea termocentralei Mintia sã fie  suspendatã de instantã”, mai aratã ministerul. Termenul în acest dosar a fost stabilit pentru luna aprilie. De mai bine de doi ani, diferite primãrii, asociatii ori sindicate cautã sã amâne dosarul.  O altã problemã cu care se confruntã Complexul Energetic Hunedoara este  insolventa. 15 creditori au depus solicitãri pentru deschiderea procedurii insolventei. Dosarul se aflã pe rolul Tribunalului Hunedoara, iar un termen în dosar a fost stabilit pentru data de 4 aprilie.
Ajutoare de stat ilegale
În momentul de fatã o altã problemã majorã cu care se confruntã Complexul Energetic Hunedoara vine din partea Comisiei Europene. Statul român trebuie sã recupereze sumele acordate cu titlu de ajutor de stat. În urma verificãrilor efectuate de europeni s-a constatat faptul cã aceste ajutoare s-au acordat în mod ilegal. Tocmai de aceea, potrivit ministerului, ANAF urmeazã sã înceapã executarea silitã a CEH.
“Comisia Europeanã a emis Decizia C(2018) 7308 final, prin care a stabilit cã împrumuturile acordate CEH constituie ajutoare de stat acordate în mod ilegal de România, cu încãlcarea art. 108 alin (3)din TFUE si sunt incompatibile cu piasa internã. În conformitate cu prevederile art. 4 din Decizia anterior mentionatã, România are obligatia ca în termen de 4 luni de la notificarea deciziei (respectiv pânã la data de 09.03.2019) sã recupereze ajutoarele incompatibile. (…), iar ANAF prin Directia Generalã de ADministrare a Marilor Contribuabili va proceda în cel mai scurt timp la aplicarea mãsurilor de executare silitã în vederea punerii în aplicare a deciziei CE de recuperare a ajutorului de stat ilegal”, mai aratã ministerul.
Întreg patrimonial CEH se aflã sub sechestrul ANAF sau gajat în favoarea Ministerului Finantelor Publice pentru garantarea împrumuturilor acordate în temeiul prevederilor OUG nr. 115/2015, respectiv nr. 22/2015, garantarea celor trei credite contractate de la BEI, BCR si BRD pentru finantarea investitiilor de mediu la SE Paroseni, garantarea datoriilor restante la bugetul consolidat al statului.
CEH nu îsi poate respecta obligatiile
CEH a mai beneficiat de un ajutor din partea statului român. În cursul anului trecut, Ministerul Energiei a promovat o ordonantã de urgentã prin care s-au aprobat mãsuri pentru siguranta alimentãrii cu energie electricã, act în baza cãruia CEH are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem cãtre operatorul de transport si sistem la o valoare a puterii electrice de cel putin 400 MW, în conditiile reglementãrilor emise de ANRE.
“Cu toate acestea, CEH nu a putut sã producã energie la nivelul rezervei de sistem plãtite pentru cã nu a avut cãrbune fie cã grupurile din cele douã centrale nu au fost disponibile. (…) Apreciem cã la acest moment  nu se poate vorbi de “un set de mãsuri pentru relansarea Complexului”, mai aratã MInisterul Energiei.
Serviciile de sistem sunt plãtite la tarifele reglementate de ANRE, astfel cã CEH încaseazã o anumitã sumã lunarã pentru serviciile prestate. Aceste mãsuri se aplicã pentru perioada 15 aprilie 2018-30 iunie 2020.  Oficialii Ministerului Energiei mai aratã cã MInisterul Finantelor Publice, ANAF si cu Administratia Fondului de Mediu vor încerca “sã identifice modalitãti legale pentru salvarea activelor viabile din cadrul CEH”.
Cosmin BACIU