Mintia asigurã 1% din necesarul de energie electricã a României, iar cãrbunele din Valea Jiului este insuficient pentru a asigura functionarea termocentralei. Singura unitate de producere a energiei electrice din vestul tãrii a fost lãsatã de izbeliste. Lucrãrile de conformare la cerintele de mediu nu s-au fãcut, entitatea fiind la un pas de închidere, cãrbunele este insuficient, iar solutiile ministerului întârzie sã aparã. Astfel, din cele 5 grupuri energetice existente la termocentrala Mintia, doar unul mai functioneazã. “Stocurile de cãrbune de la termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) ajung de regulã pentru câteva zile, motiv pentru care din cele cinci grupuri energetice ale producãtorului de curent este folosit doar unu”, aratã un parlamentar hunedorean într-o interpelare adresatã ministrului Energiei, Anton Anton. Cãrbunele din Valea Jiului este completat cu cel din import pentru a asigura functionarea termocentralei de la Mintia.
“Functionãm la un minim tehnic pentru cã nu avem stocuri de cãrbune ca sã putem porni toate capacitãtile de productie ale energiei electrice. Stocul de cãrbune ajunge pentru douã zile. Practic, tot cãrbunele care se extrage într-o zi din Valea Jiului se foloseste imediat, completat cu cãrbune pe care îl aducem din import”, a spus liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, în urmã cu ceva timp.
Potrivit calculelor, termocentrala Mintia, unica unitate de productie a energiei termice din vestul tãrii, asigurã doar 1% din necesarul zilnic de energie.
“Acesta a calculat cã în prezent termocentrala Mintia asigurã doar 1% din necesarul zilnic de energie electricã al României, în conditiile în care, cu un stoc de cãrbune suficient, cantitatea de curent produsã lângã Deva ar putea acoperi 10% din consumul national pe timp de iarnã, adicã un consum estimat la nivel national de circa 9000 MW, termocentrala Mintia ar putea asigura circa 1350 Mw si ar reduce importul de energie electricã”, mai aratã parlamentarul hunedorean.
Astfel, parlamentarul îi solicitã ministrului Energiei, Anton Anton, sã prezinte care sunt solutiile identificate pentru functionarea, în continuare, a Complexului Energetic Hunedoara.
“Sindicalistii apreciazã cã Ministerul Energiei trebuie sã vinã “urgent” cu solutii pentru asigurarea SEN si reducerea importurilor de energie electricã, o primã mãsurã identificatã de Sindicatul Solidaritatea Hunedoara fiind înfiintarea mixului energetic la producãtor. Având în vedere aceste aspecte, vã rog sã analizati cu atentie propunerea sindicalistilor din domeniul energetic hunedorean si sã-mi comunicati punctul dumneavoastrã de vedere cu privire la acest subiect, dar si orice solutie identificatã de specialistii din minister pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara”, mai aratã parlamentarul. 1,6% este contributia termocentralelor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara la Sistemul Energetic National. La nivel declarativ, CEH contribuie cu 5% la mentinerea în functiune a Sistemului Energetic National. Practic, documentele celor din minister sunt contrazise de realitate. Termocentralele Paroseni si Mintia au contribuit doar cu 1,6 procente la productia de energie, în perioada de vârf din acest an. Cele douã termocentrale beneficiazã de un ajutor pentru a contribui la SEN. Potrivit e-nergia.ro, cele douã termocentrale au produs, în momentele în care România a importat masiv energie, doar 1,6% din productia nationalã. Au produs, în primele 20 de zile din an, la o putere orarã de 120 MW, desi puterea pe care o putea solicita, prin lege, Dispeceratul Energetic National, era de 400 MW.
Cosmin BACIU