Minerii ar putea iesi la pensie dacã îndeplinesc cumulativ stagiul de cotizare de 15 ani, care au cel putin 45 de ani si care au lucrat cel putin 50% din timpul de lucru normal în subteran. Este o prevedere a unei initiative legislative initiatã de senatorul PSD, Cristian Resmeritã, dar si de alti colegi parlamentari.
Pentru cã douã unitãti miniere îsi vor înceta activitatea, iar statul român nu a gãsit alte alternative pentru Valea Jiului si sute de mineri nu îndeplinesc conditiile de pensionare, Legea Pensiilor ar putea suferi modificãri. Un proiect de completare a legii a fost depus în Senat.
“Prin prezenta initiativã legislativã se completeazã litera a) a alineatului (1) al articolului 56 din legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice, în sensul introducerii unei noi categorii de persoane care poate iesi anticipat la pensie, fãrã a fi penalizatã, si se introduce un nou articol care oferã posibilitatea tuturor persanelor care au fost concediate ca urmare a aplicãrii Planurilor de închidere sã beneficieze de modificãrile aduse. Necesitatea unei astfel de completãri tine de situatia socio-economicã din zonele miniere, unde vor fi închise anumite exploatãri miniere ca urmare a întelegerilor dintre statul român si Comisia Europeanã. Închiderea unitãtilor miniere vine în contextul negocierilor duse de România cu Comisia Europeanã. În acest sens, termenele limitã a extractiei huilei, prevãzute în Planul de închidere, au fost autorizate de CE prin Decizia C (2016)7719 final. Exploatãrile miniere ce se vor închide în baza acestor întelegeri se aflã într-o zonã monoindustrialã si slab dezvoltatã din punct de vedere economic, ceea ce face aproape imposibilã recalificarea si integrarea pe piata muncii a persoanelor de urmeazã a fi concediate. De asemenea, ca urmare a închiderii exploatãrilor miniere si a reducerilor de personal din alte exploatãri miniere, acestia nu vor mai putea sã lucreze ca mineri”, aratã senatorul PSD, Cristian Resmeritã în expunerea de motive.
Potrivit senatorului, doar persoanele care au lucrat în minerit si îndeplinesc o serie de conditii ar putea beneficia de noile prevederi în cazul în care acestea vor fi adoptate de Parlament.
“Conform dispozitiilor actuale ale Legii pensiilor publice, persoanele care lucreazã în activitatea minierã si-si desfãsoarã activitatea în subteran, în proportie de cel putin 50% din timpul normal de muncã, si au cel putin 45 de ani sã poatã iesi la pensie, dacã au un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani. Aceastã prevedere se va aplica exclusiv pentru persoanele ce urmeazã sã fie concediate ca urmare a închiderii exploatãrilor miniere ca urmare a obligatiilor pe care si le asumã statul român în negocierile cu Comisia Europeanã. Asa cum se poate observa, de aceastã modificare va putea beneficia un numãr limitat de persoane, cele care îndeplinesc cumulativ stagiul de cotizare de 15 ani, care au cel putin 45 de ani si care au lucrat cel putin 50% din timpul de lucru normal în subteran”, mai aratã textul proiectului.
Parlamentarii vor sã rezolve astfel o problemã socialã a Vãii Jiului, si anume cea a actualilor mineri si a viitorilor pensionari. Semnatarii proiectului mai mentioneazã cã efortul bugetar nu este unul cu impact major, numãrul celor care ar putea beneficia de aceste prevederi fiind limitat.
“De asemenea, pentru a nu exista un tratament discriminatoriu între persoanele care au fost concediate ca urmare a aplicãrii Planului de închidere si cele care urmeazã sã fie concediate, am considerat necesar sã introducem un nou articol prin care sã oferim posibilitatea tuturor celor care au fost concediati din cauza închiderii exploatãrilor miniere sã poatã beneficia de prevederile legii. Modificãrile sunt necesare deoarece acestea sunt persoane care îsi vor gãsi cel mai greu un nou loc de muncã si vom rezolva astfel o problemã socialã acutã din zona Vãii Jiului. Impactul economic al acestei modificãri este scãzut, deoarece nu toti cei care au fost sau urmeazã sã fie concediati îndeplinesc conditiile pentru iesirea la pensie, iar cei care le îndeplinesc nu vor mai beneficia de alte programe de protectie socialã, precum ajutorul de somaj sau venitul minim garantat, dupã caz. Considerãm cã prin promovarea acestei initiative legislative rezolvãm o problemã socialã gravã”, mai aratã senatorul. În momentul de fatã, stagiul de cotizare pentru mineri este de cel putin 20 de ani subteran.
Monika BACIU