Legea Pensiilor ar putea suferi modificãri / Cum ar putea iesi la pensie minerii?

Minerii ar putea iesi la pensie dacã îndeplinesc cumulativ stagiul de cotizare de 15 ani, care au cel putin 45 de ani si care au lucrat cel putin 50% din timpul de lucru normal în subteran. Este o prevedere a unei initiative legislative initiatã de senatorul PSD, Cristian Resmeritã, dar si de alti colegi parlamentari.
Pentru cã douã unitãti miniere îsi vor înceta activitatea, iar statul român nu a gãsit alte alternative pentru Valea Jiului si sute de mineri nu îndeplinesc conditiile de pensionare, Legea Pensiilor ar putea suferi modificãri. Un proiect de completare a legii a fost depus în Senat.
“Prin prezenta initiativã legislativã se completeazã litera a) a alineatului (1) al articolului 56 din legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice, în sensul introducerii unei noi categorii de persoane care poate iesi anticipat la pensie, fãrã a fi penalizatã, si se introduce un nou articol care oferã posibilitatea  tuturor persanelor care au fost concediate ca urmare a aplicãrii Planurilor de închidere sã  beneficieze de modificãrile aduse. Necesitatea unei astfel de completãri tine de situatia socio-economicã din zonele miniere, unde vor fi închise anumite exploatãri miniere ca urmare a întelegerilor dintre statul român si Comisia Europeanã. Închiderea unitãtilor miniere vine în contextul  negocierilor duse de România cu Comisia Europeanã. În acest sens, termenele limitã a extractiei huilei, prevãzute în Planul de închidere, au fost autorizate de CE prin Decizia C (2016)7719 final. Exploatãrile miniere ce se vor închide în baza acestor întelegeri se aflã într-o zonã monoindustrialã si slab dezvoltatã din punct de vedere economic, ceea ce face aproape imposibilã recalificarea si integrarea pe piata muncii a persoanelor de urmeazã a fi concediate. De asemenea, ca urmare a închiderii exploatãrilor miniere si a reducerilor de personal din alte exploatãri miniere, acestia nu vor mai putea sã lucreze ca mineri”, aratã senatorul PSD, Cristian Resmeritã în expunerea  de motive.
Potrivit senatorului, doar persoanele care au lucrat în minerit si îndeplinesc o serie de conditii ar putea beneficia de noile prevederi în cazul în care acestea vor fi  adoptate de Parlament.
“Conform dispozitiilor actuale ale Legii pensiilor publice, persoanele care lucreazã în activitatea minierã si-si desfãsoarã activitatea în subteran, în proportie de cel putin 50% din timpul normal de muncã, si au cel putin 45 de ani sã poatã iesi la pensie, dacã au un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani. Aceastã prevedere se va aplica exclusiv pentru persoanele ce urmeazã sã fie concediate ca urmare a închiderii exploatãrilor miniere ca urmare a obligatiilor pe care si le asumã statul român în negocierile cu Comisia Europeanã. Asa cum se poate observa, de aceastã modificare va putea beneficia un numãr limitat de persoane, cele care îndeplinesc cumulativ stagiul de cotizare de 15 ani, care au cel putin 45 de ani si care au lucrat cel putin 50% din timpul de lucru normal în subteran”, mai aratã textul proiectului.
Parlamentarii vor sã rezolve astfel o problemã socialã a Vãii Jiului, si anume cea a actualilor mineri si a viitorilor pensionari. Semnatarii proiectului mai mentioneazã cã efortul bugetar nu este unul cu impact major, numãrul celor care ar putea beneficia de aceste prevederi fiind limitat.
“De asemenea, pentru a nu exista un tratament discriminatoriu între persoanele care au fost concediate ca urmare a aplicãrii Planului de închidere si cele care urmeazã sã fie concediate, am considerat necesar sã introducem un nou articol prin care sã oferim posibilitatea tuturor celor care au fost concediati din cauza închiderii exploatãrilor miniere sã poatã beneficia de prevederile legii. Modificãrile sunt necesare deoarece acestea sunt persoane care îsi vor gãsi cel mai greu un nou loc de muncã si vom rezolva astfel o problemã socialã acutã din zona Vãii Jiului. Impactul economic al acestei modificãri este scãzut, deoarece nu toti cei care au fost sau urmeazã sã fie concediati îndeplinesc conditiile pentru iesirea la pensie, iar cei care le îndeplinesc nu vor mai beneficia de alte programe de protectie socialã, precum ajutorul de somaj sau venitul minim garantat, dupã caz. Considerãm cã prin promovarea acestei initiative legislative rezolvãm o problemã socialã gravã”, mai aratã senatorul.  În momentul de fatã, stagiul de cotizare pentru mineri este de cel putin 20 de ani subteran.
Monika BACIU

11 comentarii la „Legea Pensiilor ar putea suferi modificãri / Cum ar putea iesi la pensie minerii?

 • 10 octombrie 2018 la 20:23
  Permalink

  Este o initiativa buna pentru ca mineri lucreaza din greu (bolnavi de spate) , in praf (bolnavi de silicoza , respira greu datorita prafului din Mina) , multe boli datorita gazelor din Mina , uni sunt panicati datorita puscaturilor de la fronturile de lucru , … pensionari mineri au o viata scurta si bolnavicioasa .

 • 10 octombrie 2018 la 20:29
  Permalink

  Bai senatore,dar cei de la suprafata ce vor face? Acestia nu intra in categoria celor amintiti ! Credeti ca mai prostiti oamenii,voi politicienii de rahat ? Ati vazut ce-ati luat-o la referendum! Javrelor!

 • 10 octombrie 2018 la 23:53
  Permalink

  singura conditie este sa votati PSD

 • 11 octombrie 2018 la 07:29
  Permalink

  …si uite-asa a iesit si javra aia de Brinzan la pensie ( in ianuarie 2018) iubi-l-ar pamintul , iar astia s-au prins abia acum de figura cum incasa si pensie si salar baban de director criminal:(((

 • 11 octombrie 2018 la 09:09
  Permalink

  Eu zic sa iasa toti la pensie acuma si sa plece in Spania si Italia pana nu se ocupa si acolo locurile de munca.

 • 11 octombrie 2018 la 10:45
  Permalink

  Ar mai trebui ?i varianta : 20 de subteran si minim 40 de ani vârst?. Dac? omul are 42, 43, 44 ?i se închide mina, nu ias? la pensie, chiar dac? are 20 de ani vechime?

 • 11 octombrie 2018 la 11:42
  Permalink

  Sa se poata iesi la pensie la 30 ani si fara munca !!! … despre ce dracu vorbim aici … nu vedeti fratilor ce se intampla, ca statul imprumuta bani la greu de afara sa poata platii pensii si salarii … inca ! ne asteapta colapsul fondului de pensii oricum si atunci sa vedem la ce varsta vom mai vrea sa iesim la pensie.

 • 11 octombrie 2018 la 15:56
  Permalink

  Si pt cei din grupa 2 ce faceti dnul senator ca au lucrat in conditii grele si ei…

 • 12 octombrie 2018 la 13:43
  Permalink

  traiasca PSD roman

 • 15 octombrie 2018 la 09:16
  Permalink

  NERVOCALMIN,somn usor,vise placute

 • 17 aprilie 2019 la 19:25
  Permalink

  Sa aprobat legea aceasta cu 15 ani vechime si 45 de ani varsta???

Comentariile sunt închise.