Învãtãmântul ocupã primul plan al administratiei din Lupeni, iar la acest capitol, primarul Lucian Resmeritã abia s-a întors de la Bucuresti, unde a reusit sã obtinã o nouã finantare.  Vorbim despre 4 institutii de învãtãmânt care vor fi anvelopate, dotate si  renovate, în functie de  necesitãti. Banii vor fi investiti si în laboratoare, sãli de clasã, dotãri si asta pentru cã învãtãmântul nu înseamnã doar bãnci moderne si scoli încãlzite.
„Avem 4 proiecte pentru  4 scoli din municipiul Lupeni, care sã atragã fonduri europene. Avem pentru Liceul Tehnologic, unde sansele de finantare sunt de 90%, avem o grãdinitã, care are tot cam 90% sanse de finantare si douã scoli  gimnaziale. Una dintre scoli va fi extinsã si va fi dotatã cu o salã de sport si tot ceea ce trebuie, fiind bine cotatã  pentru finantare, iar cealaltã are si ea sanse sã intre pe programul de finantare.
Spun asta, pentru cã avem punctaje foarte bune”, a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni. Finantarea vine pe axa 10, iar Ministerul Educatiei si-a dat avizele necesare. În plus, primarul sustine cã a obtinut avizele pentru proiectul tehnic al unei noi grãdinite în Cartierul Viitorului.
„Este licitatã si este în  regulã din acest punct de vedere si urmeazã ca oamenii care au câstigat proiectul tehnic sã vinã la noi sã vadã locatia si sã verifice detaliile. Anul acesta este chiar posibil sã înceapã lucrãrile. Vor fi  4 clase moderne. În judetul Hunedoara s-au obtinut doar 6, iar la noi va fi una dintre ele”, a adãugat Lucian Resmeritã.
Fiecare dintre scolile ce au proiecte pentru fonduri europene ar urma sã primeascã sume ce, pentru anumite proiecte, trec de un milion de euro.
„De exemplu, la Liceul tehnologic, am prins inclusiv atelierul de care au ei nevoie. Cã degeaba e liceu tehnologic, dacã nu au copiii ateliere în care sã poatã deveni sudori, electricieni, tâmplari, ori mecanici. Eu vin din acest domeniu si stiu care sunt necesitãtile. La liceele teoretice este nevoie de laboratoare moderne si sãli de lucru si vrem sã facem parteneriate cu agenti din Lupeni. Cu atât mai mult cu cât, din acest an, la liceul tehnologic existã învãtãmântul dual”, a mai adãugat primarul din Lupeni. Parteneriatele  cu agentii economici, fac ca scoala sã devinã atractivã, iar copii, la terminarea ei, sã îsi gãseascã de lucru. Finantãrile europene vin pe astfel de institutii de învãtãmânt, iar cele 4 proiecte ar urma sã fie viabile în scurt timp.
Diana Mitrache