Peste 700 de actiuni de salvare, în care au fost salvate 1.087 persoane au avut loc în statiunile montane din România în luna Decembrie, potrivit unui comunicat al Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din România.
Potrivit reprezentantilor Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din România, luna decembrie, fiind o lunã de atât de debut cât si de vârf a sezonului de iarnã, caracterizatã printr-un numãr foarte de turisti pe munte, a impus asigurarea asistenta de salvare montanã la un nivel maxim , zilnic, un numãr de 400 – 500 de salvamontisti aflându-se la datorie în zonele montane cu afluentã turisticã mare, în zonele de practicare a sporturilor de iarnã, în punctele medicale si de interventie din cca 90 de posturi si baze salvamont.
“In aceastã perioadã salvamontistii au fost solicitati sã intervinã în 728 de actiuni de salvare si de acordare a primului ajutor medical, actiuni în care au fost salvate 1.087 persoane. Dintre acestea, 292 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulantã, iar 5 victime serviciilor IML.
Prin Dispeceratul National Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 516 de apeluri prin care anuntau accidente montane, restul apelurilor de urgentã fiind primite si preluate de cãtre salvamontisti prin Serviciul Unic de Urgentã 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul lunii decembrie s-au primit 873 de apeluri prin solicitau informatii despre zona montanã, dintre acestea, 562 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone , restul de 311 apeluri fiind fãcute direct structurilor salvamont locale sau judetene”, se aratã în comunicatul Asociatiei.
În cadrul celor 39 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care detin personal pregãtit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montanã, activeazã un numãr de circa 800 de salvatori montani atestati, dintre care aproape 250 sunt salvatori montani angajati.
Cunoscând specificul si numãrul mare de interventii din sezonul de iarnã, în toate statiunile din tarã ce detin domenii de practicare a sporturilor de iarnã , în bazele, posturile si refugiile salvamont, serviciile salvamont vor continua sã asigure efective maxime de salvatori montani, astfel încât sã se reuseascã interventia cu operativitate în situatia producerii de accidente.
Echipele salvamont, singurele structuri care detin competenta legalã, personal pregãtit profesional si atestat pentru a interveni în solutionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afectiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgentã 112 si prin intermediul Dispeceratului National Salvamont ( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicatia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.
Salvamontistii din Straja au salvat peste 120 de turisti accidentati
Statistica cuprinde doar ultima lunã de zile. Sunt si vesti bune spun salvatorii montani din Straja. Turistii au început sã constienizeze cã sfaturile salvatorilor îi feresc de accidente. Echipa Salvamont Lupeni a realizat o statisticã cu privire la numãrul de interventii în Statiunea Turisticã Straja, iar numãrul turistilor care au nevoie de ajutorul salvatorilor este în continuare ridicat. Cele mai multe accidente se produc din cauza indisciplinei pe pârtiile de schi. ”Pe ultima lunã am avut peste 120 de interventii cu peste 160 de evacuãri cu echipajele SMURD. O scãdere usoarã am avut. Este totusi destul de greu sã-i sensibilizezi, sã-i duci într-acolo încât sã fie atenti. Sã-si adopte viteza în functie de priceperea în ale alunecãrii, sã fie atenti ori sã-si aleagã traseul în functie de capacitatea lor de deplasare pe zona schiabilã. De aici s-au întâmplat majoritatea accidentelor, din cauza nerspectãrii conduitei elementare de comportament pe zona schiabilã. Cel din deal îl fereste pe cel din vale, nu se stationeazã pe pârtii, pe ruperile de pantã”, a declarat seful Salvamont Lupeni-Straja, George Resiga.
Un numãr tot mai mare de accidente se înregistreazã si în rândul turistilor care se dau cu sania, mai ales cã Straja are pârtie omologatã pentru sanie. ”Avem de furcã cu acele boburi de plastic cu un ”iesind” de plastic în spate. Se dau cu acele sãniute si unde apar hopuri pe zona de sãnuius ei vin cu spatele direct în acel spãtar si se accidenteazã”, explicã seful salvatorilor montani din vestul Vãii Jiului. În acest moment sunt circa 1000 de turisti în Straja, însã numãrul lor va exploda la sfârsit de sãptãmânã. Salvamontistii sunt mobilizati pentru a rãspunde solicitãrilor, în conditiile în care se estimeazã cã vor fi pe pârtiile de schi peste 2000 de turisti.
Maximilian Gânju