Societatea de apã din Valea Jiului a semnat contractul de finantare în valoare de 90 de milioane de euro pentru reabilitarea si extinderea retelei de apã si canalizare. Dupã finalizarea proiectului toatã populatia Vãii Jiului va avea acces la sistemul de alimentare cu apã potabilã.

“Populatia Vãii Jiului locuieste în orase si municipii, majoritatea (88,7%) locuieste în orase si municipii cu o populatie între 10.000 si 100.000 de locuitori. În aceste orase si municipii, 94% dintre locuitori sunt racordati la retelele de alimentare cu apa, iar dupã finalizarea lucrãrilor de extindere si reabilitare retele alimentare cu apã (finantate din Fonduri de Coeziune, aflate în curs de executie) rata de racordare a populatiei va fi de 100%”, aratã documentul.  Tot cei de la ApaServ mai aratã cã încã existã probleme în ceea ce priveste pierderile, însã acestea vor fi eliminate odatã cu implementarea proiectului.  “În prezent, productia de apã este mare, deoarece consumul specific de apã al consumatorilor domestici si industriali este mare si pierderile de apã sunt încã foarte mari. În urmãtorii câtiva ani, consumul va scãdea, deoarece managementul cererii se va concentra pe îmbunãtãtirea si  completarea contorizãrii, reducerea pierderilor si pe tarife care sã acopere costurile. Referitor la eliminarea si tratarea apelor reziduale, în zona Valea Jiului se urmãreste bransarea completã la reteaua de canalizare, reabilitarea si extinderea statiilor  de epurare a apelor reziduale în conformitate cu acquis-ul comunitar în vederea epurãrii corespunzãtoare a apei uzate si a gestionarii eficiente a nãmolurilor rezultate”, mai aratã  documentele.

Pentru zona Valea Jiului se vor adapta corespunzãtor tintele nationale din tratatul de aderare, pentru calitatea apei din reteaua publicã de alimentare.  Acestea vor determina în principal directionarea investitiilor cãtre cresterea calitãtii apei introduse în  sistemele de alimentare, reducerea pierderilor, cresterea cotei de  racordare la serviciile de canalizare, reducerea infiltratiilor.

Monika BACIU