Facturi „umflate” de apa de ploaie

Agentii economici din Valea Jiului s-au trezit cu facturi uriase, imediat dupã ploile torentiale din lunile de varã, iar responsabilii de la Ape spun cã acesta este modul de calcul. A plouat enorm si statiile de tratare a apei au functionat la debite uriase, însã, apa a fost livratã la calitate bunã, fãrã oprire.

Acestea sunt motivele, spun cei de la Apa Serv, pentru care, la agentii economici, indiferent cât de putinã apã au consumat, le-au venit facturi uriase. Asta s-a întâmplat pentru cã a plouat cu 188 l/mp în iunie si cu 153l/mp, în conditiile în care media era de maxim 30 l/mp. „În ziua în care a fost cod portocaliu, am avut 35 l/mp/h. Din acei 188, a plouat 35 de l/mp chiar în acea noapte. Cota Jiului a crescut asa de mult, încât canalizarea existentã  nu a putut sã deverseze”, a precizat Cristian Ionicã, sef Departament productie din Apa Serv Valea Jiului. Controverse pe tema apei meteorice au fost mereu si s-a vorbit chiar despre posibilitatea ca aceastã sã nu mai fie plãtitã de polpulatie, însã, acum s-au revoltat si agentii economici. „Dacã legislatia îmi spune cã apa meteoricã sã nu fie facturatã, ne conformãm. Respectãm legile în vigoare. În ianuarie erau 9,4 l/mp si s-a facturat mai putin. În februarie a fost 24, în martie 63 l/mp, în aprilie 73 l/mp,  în iunie a fost 188 l/mp, în iulie 153 l/mp. Sigur cã 188 e mai mare decât 24, sau 153 e mai mic decât 188 si factura va fi mai micã, dar asa este regulamentul conform legilor în vigoare. La persoanele fizice am ajuns, în urma studiului fãcut la sugestia ANRSCE, care ne-a obligat sã plãtim la Facultatea de constructii din Bucuresti, sã vedem exact cum se plãteste apa meteoricã. Vreti sã vã spun? Rezultatul a fost sã mãresc cantitatea de apã meteoricã, lucru pe care nu l-am fãcut si ne asumãm noi administratorii acest lucru”, a precizat si Costel Avram, director gen. Apa Serv VJ.

Facturile au venit cu sume uriase pentru lunile în care a plouat si au fost si inundatii, însã, agentii economici vor fi obligati sã le achite.

Deoarece în Valea Jiului existã un sistem de canalizare mixt Apa Serv considerã oportun sã factureze contravaloarea serviciilor de colectare, transport si epurare ape pluviale chiar si în zonele unde nu existã retele de canalizare pluvialã, apele provenite de la ploi fiind preluate de canalizarea apelor uzate menajere.

Cantitatea de precipitatii este comunicatã lunar de A.N.M. în baza unui contract încheiat între S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. si A.N.M.

Diana Mitrache

2 comentarii la „Facturi „umflate” de apa de ploaie

 • 7 august 2016 la 22:47
  Permalink

  niste nesimtiti care se imbogatesc. acum cateva zile scriati ca au primit 71 mil de la ue cu contributie 0 de la apaserv. si deci ei ne maresc facturile. rusine, avrame. o sleata de hoti cu salarii umflate, nemeritate, ca nu opereaza pe cord, stau ca boii la birou. va doresc sa ajungeti la salariul minim si sa nici nu prindeti pensia

  Răspunde
 • 8 august 2016 la 12:48
  Permalink

  Si acum ii manca in cur sa scumpeasca apa in urmatorii 5 ani cu 11 la suta .Sa vedem cine o sa mai plateasca factura la apa dupa ce se va inchide CEH ? Atunci sa vezi distractie cum se auto inchid si ei ca nu vor mai avea la cine sa vanda apa care curge din munti si este atat de scumpa .

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.