Ca fost primar al Vulcanului, conf.univ.dr.ing. Petru Hodor, a reusit în perioada 2000-2004 sã ridice calitatea dezbaterilor în consiliul local încât si astãzi se vorbeste de “cel mai bun consiliu local” post decembrist. Personal, a rãmas de aceeasi calitate, si cel mai probabil va fi ales consilier judetean, propus de PSD.
Petru Hodor, fostul primar PSD al municipiului Vulcan, a devenit o emblemã a seriozitãtii si responsabilitãtii edilului fatã de cetãtean. „Domnul profesor”, cum i se spune în administratia localã, este conferentiar universitar, doctor inginer, la Universitatea din Petrosani, iar pe vremea cât a fost primar, 2000-2004, a reusit sã ridice stacheta calitãtii dezbaterilor din cadrul Consiliului Local Vulcan încât nici astãzi nu a reusit nici un alt consiliu, din cele sase localitãti ale Vãii Jiului, sã doboare titlul de „cel mai bun consiliu local”.
Desi era primar, Petru Hodor s-a folosit de presã cerând, cu tact, o rubricã numitã „Perle ale consilierilor locali”, lucru ce a sensibilizat alesii si a transformat sedintele în adevãrate forumuri care nãsteau solutii si mãsuri ce nu lãsau loc de interpretare. Fiecare consilier cunostea temeinic legile ce tin de administratie, statutul alesului local era folosit la maxim.
Ulterior, conf.univ.dr.ing. Petru Hodor, PSD, a fost consilier local model, care a încercat sã punã permanent în valoare institutia Consiliul Local si cea a Primãriei.
Astfel, a încercat sã canalizeze statutul viceprimarul în interiorul Legii 215, care permite acestuia sã aibã atributii clare, altele decât acea de „marionetã în mâinile primarului”.
„Cum este plasat în organigrama actualã, viceprimarul este încuiat într-o cãsutã fiind subordonat primarului, fãrã a avea atributii, doar cea de a prelua îndatoririle primarului când acesta din urmã lipseste. Si în restul timpului sã întelegem cã someazã? Legea 215 îi dã clar viceprimarului niste îndatoriri de care trebuie sã se ocupe” – spunea cu privire la organigrama Primãriei Vulcan, consilierul PSD, Petru Hodor.
La fel, acesta a dorit sã pãstreze imaginea unui consiliu de bunã calitate si când activitatea consilierilor a avut derapaje prin atitudini de opozitie duse la absurd de colegii din PDL. Petru Hodor a initiat un proiect prin care sã se infiinteze o comisie de analizã si verificare a activitãtii Consiliului Local, dar consilierii PDL Vulcan au refuzat acest proiect. Domnul professor nu s-a dat bãtut considerând absolut necesarã o cheie de control în situatii critice.
„Era necesarã înfiintarea unei comisii care sã verifice activitatea Consiliului Local din ultimele trei luni, însã se pare ca nu au dorit acest lucru (consilierii PDL-n.r.). În aceastã situatie, eu personal voi analiza activitatea din Consiliul Local”, declara Petru Hodor, consilier PSD Vulcan.Mai mult, Petru Hodor a purtat adevãrate bãtãlii pentru aducerea alesilor pe drumul cel bun fiind dispus sã demisioneze pentru a stopa degradarea statutului alesului local prin abandonarea intereselor cetãtenilor.
„Pentru cã nu îmi permite statutul, nu mã pot coborî atât de jos. Sunt puse interesele politice înaintea intereselor cetãtenilor. Sunt proiecte ce asteaptã sã fie votate de noi, cei care am fost alesi si noi facem circ ieftin. Iau în considerare posibilitatea de a demisiona din Consiliul Local”, a precizat Petru Hodor la momentul când PDL a dus bãtãlia politicã pânã la a pune în pericol institutia alesilor locali. Pentru aceste alegeri, mai 2016, domnul profesor Petru Hodor este propus de PSD pentru functia de consilier judetean. Cei care au lucrat cu domnia sa spun cã prin intrarea lui Petru Hodor în rândul consilierilor judeteni, CJ Hunedoara câstigã în valoare.
Corina Iancu