(P.E) Cu vorba, prin campanie! / Interviu cu Laurentiu Nistor, presedintele PSD Hunedoara

În campaniile electorale, pretendentii la cele mai diverse functii eligibile, vorbesc despre proiecte, despre investitii si despre planuri de viitor. Adicã fiecare se laudã cu ce a fãcut si cu ce n-a fãcut încã sau cu ce îsi închipuie cã va face. Noi am vrut un interviu mai deosebit cu un candidat care sã nu-si laude „marfa” si care sã spunã lucrurilor pe nume. Despre campania electoralã si despre neajunsul de a candida la Consiliul Judetean stãm de vorbã cu Laurentiu Nistor, presedintele Organizatiei Judetene PSD Hunedoara.„Candidez fiindcã mi-au cerut-o colegii de partid”

Reporter: Cam abruptã trecerea de la deputat la consilier judetean… Ce zic oamenii?

Laurentiu Nistor: Pe 6 iunie o sã stim exact ce zic. Pânã atunci, putem doar bãnui…

Reporter: Vã place sã candidati?

Laurentiu Nistor: Nu. Postura de candidat seamãnã cu postura unuia dupã care trag toti, din toate pãrtile, iar el nu poate sã se apere decât ignorând atacurile… Asta, dacã joacã cinstit!

Reporter: Si atunci de ce mai candidati?

Laurentiu Nistor: Candidez fiindcã mi-au cerut-o colegii de partid. Ca presedinte al organizatiei judetene, ar fi fost dezonorant sã refuz. Candidez pentru cã judetul nostru stagneazã de prea multã vreme. Hunedoara este unul dintre cele mai bogate judete în resurse si totusi, suntem pe unul dintre ultimele locuri la capitolul dezvoltare…

„Lucrurile trebuie sã se schimbe!”

Reporter: Aveti sanse sã câstigati?

Laurentiu Nistor: Câstigãm, iar aici nu e vorba de sanse. Adevãratii câstigãtori trebuie sã fie hunedorenii! Hunedorenii au înteles cã lucrurile trebuie sã se schimbe!

Reporter: Pe ce vã bazati?

Laurentiu Nistor: Pe faptul cã liberalii au condus judetul timp de 12 ani. Au avut si guverne, au avut toatã puterea. Dacã vroiau sã facã într-adevãr ceva, fãceau. E o problemã de bun simt, iar realitatea o vedem cu totii: au fost 12 ani ratati din punctul de vedere al dezvoltãrii! PSD-ul nu a condus niciodatã judetul în ultimii 12 ani.

„Dacã trãsneste în Maramures, vinovat e Nistor!”

Reporter: Cum a fost campania electoralã pânã acum?

Laurentiu Nistor: Dificilã. Eu am cerut membrilor PSD sã nu facã atacuri. Am dus o campanie decentã.

Reporter: Si competitorii?…

Laurentiu Nistor: Întrebati-i pe ei. Pe primarul nostru de la Dobra, l-au declarat mort si au pus lumânãri pe drum. Pe Ovidiu Bãlan de la Orãstie, primar PSD, l-au amenintat cu moartea. La Hunedoara ne-au amenintat consilerul…  Mai sunt si altele, nu le enumãr pe toate. Pe-astea le stim cu totii…

Reporter: Ati face o aliantã cu liberalii, dupã alegeri?

Laurentiu Nistor: Cum sã faci aliantã cu cineva care te declarã responsabil pentru toate relele pãmântului? Dupã ei, dacã trãsneste în Maramures, vinovat e Nistor! Sã fim seriosi!

„S-au supãrat ca vãtafii pe sat!”

Reporter: Credeti cã veti fi presedintele Consiliului Judetean?

Laurentiu Nistor: Pânã în ziua de 5 iunie orice discutie pe aceastã temã este ridicolã. Este fãrã sens, din punctul meu de vedere. Asta o fac numai cei care cred cã judetul Hunedoara este mosia lor personalã si cei care împart functii de parcã ar împãrti plocoane!

Reporter: Totusi, în Valea Jiului, Dragnea asa a spus. A fost o declaratie care a supãrat pe multã lume. Pe liberali, de pildã…

Laurentiu Nistor: Liviu Dragnea a exprimat o optiune a forurilor centrale ale partidului. Eu repet ce am spus înainte. S-au supãrat ca vãtafii pe sat numai cei care cred cã Hunedoara e feuda lor personalã. Jocurile de culise nu înlocuiesc realitatea. Iar realitatea, repet, o vom vedea pe 5 iunie.

Reporter: Au venit în judet si Dragnea si Ponta. Si alte câteva persoane importante din conducerea centralã a partidului. I-ati chemat sã vã ajute în campanie?

Laurentiu Nistor: Nu i-am chemat eu, au vrut ei sã vinã. Faptul cã au venit aici atâtea figuri marcante ale PSD dovedeste cã PSD într-adevãr cautã solutii la problemele cu care se confruntã hunedorenii! Pe Blaga si Gorghiu nu i-am vãzut pe aici…

Spaga si securistii!

Reporter: Câtã spagã ati luat de când sunteti deputat?

Laurentiu Nistor: Vã rog sã-i întrebati pe liberali, cã ei stiu. În ce mã priveste, e suficient sã vã spun cã dorm noaptea foarte linistit si cã mã rog la Dumnezeu ca DNA sã-si facã datoria pânã la capãt si sã nu ierte pe nimeni!

Reporter: Deputatul Tîmpãu spune cã ati fost informator al fostei Securitãti…

Laurentiu Nistor: Dacã mã iau dupã Tîmpãu, si Papa de la Roma e securist! Dupã unii, toti care nu-i voteazã sau care nu sunt cu ei sunt securisti! Pãi, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitãtii (CNSAS) a cercetat cazul meu de douã ori, tot asa, dupã niste sesizãri ale unor „binevoitori”, si a dat verdictul: Nistor n-are legãturã cu Securitatea.

Cu împrumutul

Reporter: Cu cine vã simtiti în competitie?

Laurentiu Nistor: Cu nimeni. Eu sper ca hunedorenii sã câstige, nu Nistor, nu Tâmpãu, nu David, nu Molot.

Reporter: Pãi ultimul n-are cum sã câstige, cã nu candideazã…

Laurentiu Nistor: Mare pãcat! Nu candideazã el direct, cã n-are voie. Candideazã altii pentru el! Mi-ar fi plãcut sã candideze el, direct, asa, în carne si oase, ar fi avut farmec competitia, cum spuneti dumneavoastrã.

Reporter: Cu ceilalti n-are farmec?

Laurentiu Nistor: Ce farmec sã aibã?! Tîmpãu si David sunt niste copii, ce competitie sã am cu ei?! Tîmpãu e presedinte interimar la PNL pe judet, numit de Bucuresti, ca liberalii nu prea stiu ce-s alea alegeri interne, iar David e împrumutat de la UNPR. Dacã mã gândesc bine, PNL a împrumutat o multime de oameni de la toate partidele. Si de la PSD a împrumutat. Pe Carmen Hãrãu, de la Hunedoara, de pildã, tot cu împrumut de la PSD au luat-o…

Reporter: Îi mai luati înapoi? Cã împrumurile trebuie returnate…

Laurentiu Nistor: Sã-i pãstreze sãnãtosi. Dacã mai puneti întrebãri din astea, or sã vã dea în judecatã pentru atac la persoanã. Sã nu ziceti cã nu v-am spus!

Reporter: Mã rog… Cum vine treaba cu Consiliul Judetean?

Laurentiu Nistor: În 2004 consilierii judeteni l-au ales pe Molot ca presedinte, iar în 2014 Molot a demisionat. Dupã el a venit Dorin Gligor de la PDL, cã asa s-au înteles între ei. Dupã aceea, l-au dat jos pe Gligor si l-au pus pe David. Iar David s-a suspendat acum si candideazã. Din 2004, liberalii conduc judetul, am mai spus asta.

„Nu e campanie electoralã, e istorie.”

Reporter: Ati distrus CEH-ul?

Laurentiu Nistor: Haideti sã lãmurim odatã lucrurile. Asa, foarte pe scurt. Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiintat de guvernul Boc, când Videanu era ministru la Economie. PSD a cerut înfiintarea unui mix energetic mai complex, care sã ajute la mentinerea si modernizarea exploatãrilor si a termocentralelor. Guvernul Boc a negociat în 2011 cu Comisia Europeanã productia de energie electricã pe bazã de huilã. Ce a negociat Boc a devenit obligatie pentru pentru toate guvernele de dupã el. Dupã 2012, tot ce s-a mai putut face a fost sã se limiteze pagubele. O eroare o faci în 10 secunde, dar o repari uneori în ani de zile!

Reporter: Si nu se mai poate face nimic?

Laurentiu Nistor: Se poate, cu conditia sã vrei. Guvernul Ponta a izbutit sã limiteze pagubele, a sters datoriile celor patru exploatãri miniere care au intrat în componenta CEH în 2013, a adoptat douã Hotãrâri de Guvern – HG 130/2013 si HG 941/2014 – prin care, pentru siguranta Sistemului Energetic National, CEH a furnizat si va furniza Servicii Tehnologice de Sistem în valoare de peste 40 de milioane de euro/an, a inclus în „Programul National de Tranzitie”, avizat deja în luna martie 2016 de Comisia Europeanã, functionarea grupurilor 3 si 4 de la Mintia pânã la 31.12.2018 si a grupurilor 5 si 6 pânã în 31.12.2020 prin derogare de la normele de mediu si multe altele…

Reporter: Ati promis sã nu vã lãudati, chiar dacã suntem în campanie…

Laurentiu Nistor: Ce spun eu nu e campanie electoralã, e istorie. Verificabilã, cu documente oficiale. Guvernul Ponta a aprobat Bilanturile de Venituri si Cheltuieli pentru anii 2014 si 2015 cu pierdere, cunoscând importanta socialã si rolul CEH în ceea ce priveste siguranta Sistemului Energetic National si a asigurat finantarea lucrãrilor de investitii la grupul 4 de la Paroseni. Tot Guvernul Ponta a sprijinit prin facilitarea unor contracte cu potentiali furnizori posibilitatea finantãrii si realizãrii lucrãrilor de investitii necesare mentinerii în functiune a grupului 4 de la Paroseni si a grupurilor 3 si 4 de la Mintia si în stare de functionare a grupurilor 5 si 6 pânã în 2020, adicã pentru a mentine CEH pe pozitia de FURNIZOR DE SERVICII DE INTERES ECONOMIC GENERAL pentru cel putin 15 ani, ca furnizor de securitate pentru Sistemul Energetic National si de energie termicã pentru Deva si Valea Jiului.

Reporter: Deci se poate repara…

Laurentiu Nistor: Ideea este sã si vrei. O conducere judeteanã responsabilã poate initia un plan de dezvoltare, fãcut de specialisti, pentru oameni. PSD si-a asumat mentinerea în functie CEH si initierea acestui program de dezvoltare care sã scoatã judetul din starea actualã.

Mesaj pentru hunedoreni

Reporter: De unde toatã încrâncenarea asta? Liberalii vã atacã peste tot la baionetã, cum se spune…

Laurentiu Nistor: Disperarea îi face sã-si piardã capul. Simt cã pierd si atunci atacã. Nu conteazã cã sunt minciuni, conteazã sã atace. Asta e logica dupã care lucreazã. Durerea lor este cã nu pot demonstra nimic, pentru cã nu este nimic de demonstrat. Pânã si salariile de CEH, tot mie mi le pun în cârcã, de parcã eu le-as fi dat. Au spus cã eu am falimentat judetul, dar uitã cã firmele familiei mele nu au contracte cu statul si cã ei conduc judetul de 12 ani. Cei care atacã sau care orchestreazã atacurile astea, toti au firme care lucreazã cu statul. Ei sau apropiatii lor. Falimentul judetului nu în curtea PSD trebuie cãutat!

Reporter: Ce ne spuneti despre medicul Stoica?

Laurentiu Nistor: E candidatul PSD pentru Primãria Deva. E din noul val PSD. Un om capabil, care a reusit prin forte proprii si care va fi un bun primar. Un om care nu acceptã compromisul si care întelege foarte bine problemele oamenilor.

Reporter: Un mesaj pentru hunedoreni.

Laurentiu Nistor: Sã meargã la vot si sã judece felul în care voteazã. Sã nu se lase pãcãliti de afirmatii si minciuni. Sã faci afirmatii este usor, sã demonstrezi e altceva.

A consemnat Alexandru Badea

Advertisements