Angajatii subunitatilor miniere din Valea Jiului, de la suprafata, se pregatesc de greva incepand de luni. Ei sustin ca majorarile cerute de angajatii din subteran, in urma grevei, ii favorizeaza doar pe acestia si nu si pe ei. Mai mult, acestia reclama ca pana si primele de Paste sunt mai mici decat anul trecut.

Motivul ar fi, spun acestia, ca in Sindicatul Muntele sunt foarte putini membri care lucreaza la suprafata, majoritatea lor fiind in Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ).

“Se dau tichete de masa lunar numai pentru cei care lucreaza in subteran. Suprafata nu primeste. Pana si la prima de Paste s-a umblat, ni se dau numai 250 de lei. Anul trecut ni s-au dat 400 de lei”, spune unul dintre angajatii minei Vulcan.

“Pentru luna februarie, minerii primesc 300 de lei, iar dupa aceea cate 200. Noi nu primim nimic, ca nu vrea Muntele. Nu vrea Muntele pentru ca sunt foarte putini angajati de la suprafata in sindicatul lor. E vina lui Nica si a lui Domokos ca nu am primit si noi aceste drepturi. Au spus ca noi nu avem niciun drept, ca suntem la suprafata. Dar cand noi le dam lunar cate 15 lei cotizatie este bine”, spune unul dintre angajatii minei Uricani.

“Mecanicii au zis ca de luni vor opri lucrul, sa vedem ce fac fara suprafata. Noi vom pierde pentru zilele acestea de greva cam doua milioane. Salariile sunt si asa, de toata prastia, cam 900 de lei, va dati seama ca asa, primim 700 de lei. Nu este corecta nici scaderea aceasta de salariu si nici faptul ca nu au obtinut drepturi pentru noi”, declara un angajat al minei Paroseni.

Radu Voina, vicepresedinte al LSMVJ, a declarat, pentru Cronica Vaii Jiului, ca istoria sindicalismului din Vale nu a cunoscut discriminare mai mare. “In toata istoria postrevolutionara a mineritului din Valea Jiului, niciodata nu s-a procedat intr-un mod atat de discriminatoriu in a apara si reprezenta drepturile salariatilor in ceea ce este astazi Compania Nationala a Huilei. LSMVJ, in cei peste 20 de ani de activitate, niciodata nu a facut

diferente intre personalul administrativ, personalul din subteran si de suprafata, ceea ce azi face acest sindicat autointitulat reprezentativ in CNH sunt angajati si oameni, nu doar piese de statistica. Este total aiurea ca acesti oameni care nu primesc aceleasi drepturi sa mai rabde mitocania si rautatea reprezentantilor autointitulati reprezentativi si ar trebui ca, odata pentru totdeauna sa inceteze amestecul directorului general si a clicii sale tehnico-administrative (eternul aspirant la functia de director Nica si Jurca) si a “pensionarilor” Temneanu, Domokos, Cozma, care, in afara de interesele lor materiale, personale si de imagine, nu cunosc sau nu vor sa cunoasca realitatea cruda ca personalul de la suprafata a fost discriminat in ultimele opt luni de catre reprezentantii Centralei Miniere Meridian si de catre acesti nemernici care conduc Sindicatul Muntele”, a declarat Radu Voina.

Anamaria NEDELCOFF