Reprezentantii sindicatelor si ONG-urilor care constituie Platforma Civica CNSC, din care face parte si Federatia Nationala a Muncii (FNM), se vor intalni, astazi, cu liderii USL Crin Antonescu si Victor Ponta la Palatul Parlamentului.
La aceasta intalnire vor fi discutate solicitarile societatii civile fata de viitoarea putere, solicitari pe care aceasta sa si le asume in programul de guvernare, sugerandu-se necesitatea semnarii unui contract social de catre ambele parti.
Federatia Nationala a Muncii si-a propus pentru aceasta intalnire sa prezinte atat aspecte legate de Compania Nationala a Huilei, cat si de revigorare a turismului.
”Din punct de vedere infrastructural, trebuie urgentata finalizarea drumului de la Uricani la Baile Herculane.
De asemenea, trebuie pus in aplicare proiectul, existent inainte de decembrie 1989, de a se contrui o cale ferata pe acelasi traseu.
Consideram ca, odata indeplinite cele doua proiecte, Valea Jiului ar asigura infrastructura necesara investitiilor majore in zona, ar facilita aparitia de alternative la minerit, ar duce la dezvoltarea turismului si ar crea noi locuri de munca. Acesta este doar unul dintre punctele pe care le vom prezenta noi”, a declarat Valter Cojman, presedinte executiv al FNM. Referitor la situatia CNH, Valter Cojman crede ca se vor impune urmatoarele masuri:
”Noi cerem stergerea din datoria istorica a CNH, cel putin a penalitatilor, daca nu se poate sterge intreaga datorie, asa cum s-a procedat cu SNLO. Mai cerem includerea CNH SA Petrosani sau a celor patru exploatari miniere viabile in SC Complexul Energetic Hunedoara SA, cu pastrarea facilitatilor catre mineri, prevazute in HG 670 din 1990”.
Pe lista revendicarilor ce vor fi prezentate astazi se mai gasesc si puncte ca neinchiderea niciunei exploatari miniere existente in exploatare la aceasta ora, acordarea subventiei pe 2011 si pe 2012, plus sume necesare retehnologizarii si deschiderii de noi fronturi de exploatare a huilei la cel putin jumatate din exploatarile miniere, cu supraveghere permanenta a modului in care sunt cheltuite aceste sume, liberalizarea huilei si a pietei de desfacere pentru huila, angajari pentru intinerirea fortei de munca, in limita necesarului.
O alta masura pe care FNM o considera importanta se refera la reducerea aparatului birocratic din CNH si succursale la cel mult o treime decat este in prezent si plafonarea salariilor aparatului de conducere la cel mult de patru ori salariul tarifar al unui miner cu categorie maxima si salariul acestora sa fie supus fluctuatiilor datorate procentului de indeplinire a planului.
”Acestea sunt doar cateva din masurile pe care, daca cine trebuie le-ar adopta, CNH nu ar mai avea atatea pierderi, iar angajatii s-ar simti respectati”, conchide Valter Cojman.
Anamaria NEDELCOFF