10 unitãti de învãtãmânt din Valea Jiului vor functiona fãrã autorizatie sanitarã. Mai exact este vorba de 10 grãdinitie care functioneazã în scãri de bloc sau în alte spatii neadecvate si care nu au primit aviz favorabil din partea reprezentantilor Directiei de Sãnãtate Publicã Hunedoara.
24 de unitãti scolare din judet nu au autorizatie sanitarã. Cu mai putin de o lunã înainte de începerea noului an scolar, zeci de unitãti de învãtãmânt din judet nu au autorizatie sanitarã. Reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publicã Hunedoara au demarat verificãrile la nivelul tuturor unitãtilor scolare pentru a identifica unele nereguli, care de altfel au si fost sesizate deja.
”93,8 la sutã dintre unitãtile scolare din judetul Hunedoara au primit autorizatie sanitarã de functionare. Procentul este mai bun fatã de anul trecut, când 92 la sutã din scoli erau autorizate si fatã de anul 2011, când procentul era de 90 la sutã. Majoritatea neregulilor au fost identificate la scolile din mediul rural si din Valea Jiului care au probleme juridice, au probleme la apã sau la canalizare si au sobe de metal”, a declarat directorul adjunct al DSP Hunedoara, Cecilia Birãu. La nivelul judetului Hunedoara sunt 316 institutii de învãtãmânt dintre care 292 sunt autorizate sã functioneze sanitar-veterinar. 24 din totalul unitãtilor de învãtãmânt din judet nu au primit autorizatia sanitarã de la DSP. „Cele 35 de licee si colegii cu personalitate juridicã au autorizatie sanitarã. La scolile gimnaziale, 60 sunt cu personalitate juridicã si 170 fãrã. În cazul celor juridice, 57 sunt autorizate, iar trei nu. Acestea sunt scolile din Cerbãl, Buces si Visca. Ele nu pot sã primeascã autorizatia noastrã deoarece nu au sursã proprie de apã potabilã desi noi le-am permis sã-si punã dozatoare, primarii au refuzat pe motiv cã nu au bani suficienti. Dintre scolile gimnaziale fãrã personalitate juridicã, 11 nu au autorizatie sanitarã de functionare. Cinci dintre acestea sunt în mediul urban (Valea Jiului) iar sase sunt la sate. Cele mai grave probleme sunt la grãdinitele din Valea Jiului, care functionaezã în apartamente si nu le putem aproba o autorizatie. Acestea sunt 10 la numãr, iar ele nu au un spatiu de joacã pentru copii,, nu sunt igienizate sau au alte probleme”, a mai spus Cecilia Birãu.
Unitãtile de învãtãmânt pot primi autorizatia sanitarã dacã pânã la începutul anului scolar sunt remediate toate deficientele identificate de reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publicã Hunedoara. În ceea ce priveste grãdinitele din Valea Jiului unde au fost identificate neregulile, acestea vor functiona fãrã autorizatie si în cursul acestui an pentru cã nu existã solutii pentru a muta prescolarii în spatii propice pentru desfãsurarea activitãtii didactice.
Monika BACIU