În Valea Jiului există singura firmă din România care realizează stațiile de sortare din cadrul proiectului Returo. Sunt mii de sticle de plastic, doze de bere, ori suc, pe care acum primim banii, iar după ce le ducem în spațiile din magazine, ele ajung în stațiile de sortare. Exact acestea sunt gândite și concepute la Aninoasa, undeva pe malul Jiului de Vest.
O mână de ingineri, coordonați de directorul Ioan Dărăban și câțiva muncitori ce mânuiesc mașini cu comenzi numerice performante, fac din România o lume fără sticle și doze de plastic.
Sistemul Returo a devenit funcțional și, odată cu el, au intrat pe piață și cei din Valea Jiului. Directorul acestei fabrici ne-a spus că rețeta cu care a intrat în sistem a fost una ce a ținut cont de performanțe, pricepere și rigurozitate. Danezii care gestionează acest sistem i-au invitat ca parteneri. „Este al doilea, ca mărime din Europa, după Germania, iar antreprenorul este o firmă din Danemarca. Vor fi construite în țară 10 stații de sortare. Noi am fost selectați, fără să știm cine este această firmă. Și, până în momentul de față, am făcut stațiile de sortare care funcționează la Cluj – la Bonțida, la Timișoara, la Brașov și, săptămâna trecută, s-a făcut inaugurarea la Otopeni, cea mai mare din țară. Urmează acum Bacăul. Primul transport a plecat azi dimineață și aici vedeți toate componentele, după care piesele din hală sunt pentru Craiova. Va urma Ploiești, iar apoi Constanța, Suceava și Oradea”, a spus Ioan Dărăban, director general ADARCO.
În halele de la Aninoasa am găsit mașini performante, care știu ce au de făcut pe linia de sortare, iar cei care au gândit programele sunt tot din Valea Jiului. Cum funcționează ele, ne explică directorul general: „PET-urile care sunt colectate la supermarket-uri se trimit vrac la aceste fabrici de sortare. Prima dată, le numără, citește codul de bare. Danezii fac sistemul de scanare. Reușesc să citească codurile, la 7,5 PET-uri, pe secundă. În momentul când un PET a fost citit, se știe ce culoare are, gramajul, și ce a conținut, sau market-ul care a vândut băutura. Iar apoi ajunge la centrul din București, unde se știe exact câte PET-uri au fost puse în vânzare și câte s-au întors”, mai spune Ioan Dărăban.
În luna aprilie, potrivit datelor de la Ministerul Mediului, s-au întors din circuit 160 de milioane de ambalaje, iar în mai se speră că vor reveni 200 de milioane. Totalul se așteaptă să ajungă la 7 miliarde de ambalaje pe an. Iar stațiile create în Valea Jiului, le sortează pe culori, extrag fracția de aluminiu, a dozelor și apoi le redau într-un circuit de reciclare.
Diana Mitrache