I NFP instalează aparate noi pentru monitorizarea seismelor din Gorj. Cum încearcă specialiștii să afle când ar putea să se producă un cutremur?
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că va monta echipamente noi pentru monitorizarea activității seismice din Gorj.
Constantin Ionescu, directorul INFP, a declarat, la Antena 3 CNN, că, în curând, activitatea seismică din Gorj va fi sudiată cu aparate noi, care vor putea să măsoare inclusiv emisiile de radon din zonă.
Cu toate acestea, directorul INFP a subliniat că nici măcar noua tehnologie nu va fi capabilă să anunțe din timp producerea unui cutremur.
„Zona va fi studiată de către cercetători și urmează să fie instalate echipamente noi, precum aparatele care măsoară emisiile de radon. Deocamdată este vorba despre o cercetare, nicăieri în lume nu există aparate care să anunțe înainte producerea unui cutremur, dar în fiecare țară cu seismicitate ridicată se fac diferite analize privind precursorii seismici, fiind inclus, în această
categorie, și gazul denumit radon. De obicei, acest gaz este emanat înainte de a se produce o rupere undeva, dar acesta nu indică întotdeauna și faptul că va urma un cutremur”, a spus Constantin Ionescu.
De asemenea, alte zone cu activitate seismică ridicată ar putea să primească echipamente noi.
Radonul este un gaz nobil radioactiv, generat de
dezintegrarea radioactivă din sol, care migrează la suprafața solului și este exhalat în atmosferă. Acesta a fost unul dintre cele mai importante elemente geochimice studiate pe scară largă pentru a realiza predicția cutremurelor de când a fost raportată pentru prima dată în 1927, în Japonia, o posibilă modificare a concentrației de radon din izvoarele fierbinți legată de seismicitate.
Monika BACIU