M inisterul Public a cerut Judecătoriei Petroșani confirmarea redeschiderii urmăririi penale în dosarul tragediei de la fosta mină Uricani, având în vedere că se impune reaudierea mai multor persoane.

Un supliment la
raportul de expertiză făcut de INSEMEX este principalul argument pentru care procurorii vor să
reinstrumenteze dosarul. pentru a se stabili obligațiile avute, persoane menţionate în plângerea petenţilor. Avocatul
persoanelor vătămate a arătat că părţilor le-a fost îngrădit dreptul la apărare cu privire la suplimentul raportului de expertiză efectuat în cauză de INSEMEX, cu privire la care nu au fost încunoştinţate. Astfel, consideră că acest raport este lovit de nulitate şi se impune efectuarea unui nou supliment la expertiză. ”Totodată, apreciază că se impune reaudierea mai multor persoane, care dacă ar fi luat şi ar fi respectat măsurile de securitate în muncă, accidentul de muncă din data de 30.10.2017 nu s-ar fi
produs”, se arată în dosar. Anchetatorii au dispus clasarea cu privire la infracțiunea de ucidere din culpă. ”În motivarea ordonanței de clasare s-a reținut că numitul, în
calitate de șef de schimb, era obligat să ia primele măsuri de siguranță la locul de muncă în cauză, respectiv verificarea concentrațiilor de gaz metan cu manometrul. Din declarațiile martorilor rezultând că acesta nu și-a ridicat manometrul și nu a respectat măsurile de siguranță de la locul de muncă, respectiv a folosit rechizite de fumat într-un loc unde era interzis acest lucru, fapt care rezultă din dosarul de cercetare întocmit de I.T.M. În consecință, având în vedere că a intervenit decesul făptuitorului, raportat la cauza prevăzută de art. 16 alin. (1) lit. f) Cod procedură penală, s-a dispus soluția de clasare pentru săvârșirea infracțiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, prevăzută de art. 349 alin.
(1) Cod penal, și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”. (https://www.rejust.ro/juris/de9852353) Instanța a dispus confirmarea redeschiderii urmăririi penale formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, soluția fiind definitivă.