D e ce pleacă tinerii din zonele lor, chiar dacă acolo își lasă părinții? Ne-o spun statisticile, care arată cum le crește exponențial potențialul și o arată chiar tinerii plecați. Migrația, în zona noastră, duce spre Cluj, Timișoara, sau București, în timp ce oportunitățile în Valea Jiului scad la fel de dramatic. Și asta, în ciuda faptul că clujenii, bucureștenii, ori timișorenii vin aici să își petreacă fiecare zi liberă.

Lumea s-a dezvoltat și „apropiat” cu adevărat și putem merge în orice colț al ei cu un simplu bilet de avion. Oamenii au mult mai multe oportunități să exploreze, iar tinerii profită din ce în ce mai mult de aceste șanse. Ei sunt gata să își „ia inima în dinți” să iasă din zona lor de confort și să exploreze lumea, oameni și locuri noi, iar ăsta este doar un alt motiv pentru care alegem să plecăm din orașele natale.
Însă, aproape toți ne întrebăm de ce să rămânem blocați într-un loc care mai mult se destramă, în loc să se dezvolte, care nu ne oferă siguranța zilei de mâine, în care ne-am văzut apropiații cum s-au zbătut să răzbească? Și asta când putem pleca spre o lume ce ne oferă o educație mai bună, împlinire și o dezvoltare atât personală, cât și profesională.
Deși trăim într-o societate modernă, tendința tinerilor de a se muta în marile orașe, pentru educație sau pentru locuri mai bune de muncă, încă este un subiect de discuție pentru mulți oameni.
În prezent, din ce în ce mai mulți tineri sunt atrași de orașele mari și de beneficiile pe care acestea le au. Într-un studiu realizat la Universitatea Standford s-a descoperit că tinerii care se mută din orașele mici, sau din zonele rurale, au de 5 ori mai multe șanse să obțină un loc de muncă bine plătit, în comparație cu cei care rămân în orașele lor natale. Calitatea mai bună a standardelor de viață este un alt motiv pentru care tinerii aleg să plece. Dar ce înseamnă această migrare în masă pentru țara noastră? Mai exact pentru zona Văii Jiului?
Există două aspecte fundamentale ale acestei migrări, cum ar fi lipsa universităților de prestigiu, mai puține oportunități și, implicit, mai puține locuri de muncă. În consecință, tinerii sunt nevoiți să își părăsească orașul natal și aleg să se mute în locurile urbanizate, pentru a obține numeroase opțiuni educaționale și locuri de muncă de profil. „Mutarea într-un oraș mai mare înseamnă dezvoltarea unei noi culturi și un nou set de valori. Noul mediu înconjurător și noii oameni pe care îi întâlnim în fiecare zi ne pot, de asemenea, inspira. În plus, învățăm cum să ne descurcăm cu diverse tipuri de oameni, în condiții diferite și în locuri diferite. Acest lucru ne lărgește mintea”, spun cei care au ales o facultate, inițial, pentru ca mai apoi să rămână în astfel de orașe.
„Lunile de iarnă îmi amintesc întotdeauna de orașul meu natal: mirosul mandarinelor pe care le mâncam cu familia și prietenii, drumurile înzăpezite pe care le parcurgeam în drumul spre școală, munții care înconjoară orașul din orice punct ai privi și aerul curat și rece de la munte”, afirmă, cu nostalgie, strudenții plecați din Valea Jiului.
„La fel ca mulți tineri din zilele noastre, m-am mutat la Cluj-Napoca în anul 2017, însă am crescut în Valea Jiului, Vulcan – unde majoritatea oamenilor îmi cunoșteau familia și prietenii”, adaugă o altă stundentă, acum masterandă.
Și acești tineri văd, atunci când se întorc acasă, că aici regăsesc oamenii din locurile ce i-au adoptat. Vin la munte, să descopere peșterile, pârtiile de schi, ori o cabană, cu aer curat și gustul inegalabil al apei de munte, pe care noi, aici, o avem la robinet.
Exodul de week-end spre locurile de acest fel din Valea Jiului este vizibil pe orice arteră a Văii Jiului. Toată lumea merge la munte și atunci, de ce nu sunt mândri tinerii de aici de Valea Jiului? Ce le lipsește? Cine greșește? Rămâne ca Tranziția Justă, sau cum s-o mai numi următorul program aplicat aici să demonstreze că noi ne mândrim cu acest paradis nedescoperit și nu că nu sunt valabile vversurile „nu ne-am născut în locul potrivit”.

Sorina Rus, masterandă
la UBB Cluj Napoca
sursa foto:
/businessmicrocredit.ro