„Fii schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume!”. Acesta sloganul sub care se sărbătorește Ziua Mondială a Apei în anul 2023. Și, în Valea Jiului, cei de la Apa Serv spun că schimbarea în bine a fost dezideratul lor în ultimii ani, când aproape toți oamenii au fost branșați la sistemul de alimentare cu apă, iar restricțiile au loc doar pentru a îmbunătăți și mai mult sistemul.
În 22 martie, este Ziua Mondială a Apei și cei de la Apa Serv vorbesc acum despre ce a însemnat pentru oamenii din Valea Jiului schimbarea. Au fost extinse rețelele de aducțiune până spre cătunele de munte și, foarte puțini au rămas acum nebranșați la apă. „Motto-ul din acest an este centrat pe accele-rarea schimbării. Transpus, la noi, asta arată că noi, de când existăm, vrem să schimbăm în mai bine ce se întâmplă în Valea Jiului, legat de aliemntarea cu apă. Nu am fi reușit și nu zic eu, ci statisticile, care demonstrează că oamenii au acum apă și canalizare. Acum 10-15 ani, deși avem apă peste tot prin munții din împrejurimi, aveam restricții de 6-7 ore pe zi, zilnic. Stațiile de tratare erau nefuncționale. Acum, restricțiile de o zi sunt anunțate și acolo se fac lucrări. Nu o facem că vrem noi, ci pentru avarii sau lucrări programnate. Așa că schimbarea din ultimii 10 ani se datorează și celor două programe operaționale europene”, a spus Cristian Ionică, managr SC Apa Serv Valea Jiului.
Rețelele au fost extinse prin aceste proiecte, fie că vorbim de apă, fie de canalizare și acum vorbim despre oameni care au apă în casă, oriunde ar sta ei. „Până la finalul acestui al doilea program, vreau să spun că, pe lângă rețelele extinse, sau pe lângă rețelele de comnducte, peste 100 km reabilitate, este cel mai important, în contextul lipsei apei la nivel global, că reabilităm și cele 4 stații de tratare. Acestea ne asigură o funcționale a întregului sistem de alimentare cu apă. Acum doi ani, pe lângă secetă, era golit și barajul și noi am dat apă în toată Valea Jiului din două surse. Una era reabilitată, alta în curs de reabilitare și toate problemele acestea nu au fost resimțite până la oameni. De sta zic că acum, acest motto noi l-am însușit acum mulți ani. Dacă schimbarea nu avea loc, dacă nu o accelerat, cu toate apele de munte, care sunt tulburi, de cele mai multe ori, Valea Jiului nu avea apă”, a mai explicat Cristian Ionică.
Nu mai sunt oameni fără apă la robinet. Apa este de calitate, rețelele sunt reabilitate în mare parte, iar cei care au mai rămas în afara sistemului de aducțiune locuiesc în zone îndepărtate și sunt case răzlețe, pentru care nu se justifica o lucrare de amploare.
Diana Mitrache