E ureca Pro facilitează studiul doctoranzilor în țări în care se pot documenta temeinic, iar, în această săptămână, la Petroșani au venit doctoranzi din Germania și Belgia. În timp ce doctoranzi de la noi sunt în alte țări ale Europei. Schimbul vine să îi ajute să înțeleagă și sistemele moderne din alte țări sau chiar aplicațiile lor în practică.

Călătoria doctoratului, așa cum au numit-o experții acestui proiect, are loc în această săptămână, iar la Petroșani au venit și vor mai veni doctoranzi din toată Europa. O parte sunt la alte universități partenere, așa încât să realizeze lucrări cât mai complexe.
„Avem o săptămână în care găzduim doctoranzi, atât la noi, cât și la celelalte universități ale consorțiunui Eureca Pro,
doctoranzi care vin, pe temele lor de doctorat și iau legătura cu cadrele didactice de aici, care sunt pe domeniul lor, discută despre eventualele cercetări pe care să mle facă în comun, ca să îi ajute la lucrarea de doctorat și, de asemenea cunosc mediul academic de la noi, schimbă părerri cu alți docto-ranzi, vizitează câteva intreprinderi, iar noi trimitem alți doctoranzi la celelalte universități din cxadrul consorțiului”, a declarat prof univ dr ing Sorin Mihai Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
În cursul săptămânii, studenții vor avea ocazia să se bucure de prelegeri, ateliere legate de tema lor de cercetare, vizite la companie și excursii culturale. În afară de dobândirea unor noi abilități de cercetare și experiență specifice subiectelor, călătoria doctoratului va fi și o oportunitate excelentă de networking pentru participanți. Cei care au venit la noi au și teme de studiu extrem de atractive, așa cum spune rectorul universității.
„Unul dintre ei abordează o temă pe domeniul sănătății și securității în muncă, iar aici
profesorul Roland Moraru îl supervizează, iar al doilea
doctorand abordează o temă pe mediu, în urma activităților miniere, iar aici îl supervizează doamna profesor Maria Lazăr”, a mai precizat Rectorul Universității din Petroșani.
Universitatea din Petroșani a fost selectată anul trecut într-un consorțiu, care face parte din cele 24 aprobate din Uniunea Europeană, sub titulatura de Eureca Pro. În consorțiu sunt universități din Austria, Spania, Creta, Germania, Polonia, Norvegia, Suedia, Danemarca, Belgia, Olanda, dar și din Fanța, ori Italia, sau Slovenia, care urmează să intre de anul viitor.
Diana Mitrache