În vara lui 1975, vechiul stadion „Jiul” (construit în 1922) ardea ca o torță. În următorii ani se va trece la construirea unuia nou, în Lunca Jiului de Est, unul…mai trainic și mai frumos! Iată momentele importante ale acestei etape de construire a actualului stadion „Petre Libardi”.

Lucrări prin muncă patriotică
Iată ce declara la vreme de primăvară, în 1982, Ion Mischie, cel care superviza bunul mers al lucrărilor la complexul sportiv: ”Multe dintre lucrări au fost executate prin muncă patriotică (n.n. fără a fi plătită în niciun fel…), valoarea lui ridicându-se la 10.000.000 lei. Au venit să lucreze oameni ai muncii și elevi de la Uricani până la Petrila. S-au evidențiat colectivele de oameni ai muncii de la intreprinderile miniere Petrila, Lonea, Aninoasa, Dâlja, Bărbăteni, Preparația Coroești, secția de mobilă Livezeni, I.G.C.L., I.U.M.P., I.R.I.U.M.P., T.C.H., Liceul Industrial Petroșani.
Cei mai harnici au fost cei de la ICMM Petroșani, în frunte cu maistrul Petcu Iorga (n.n. care avea să devină și primul administrator al complexului) și muncitorii Alexandru Ioncelescu (fierar-betonist), Francisc Nistor, Ion Sighiartău, Sofronie Safta, Vasile Luca, Vasile Udrea, Vasile Rache, Geza Kocze (zidari), Dumitru Balea (sudor), Oscar Lengyel, Ion și Maria Moldovan (vopsitori și zugravi), Gheorghe Abraham (betonist), Dumitru Bârlad (lăcătuș-montator), Ilie Ion (macaragiu), Tudor Cămărășescu (buldozerist), Petre Oprea (excavatorist), Iosif Itam, Constantin Floroiu, Ștefan Pricop, Gheorghe Dăiescu (șoferi).
Nu trebuie omis nici inginerul Aurel Popa de la Institutul de Proiectări Hunedoara (I.P.H.), cel care a coordonat echipa de proiectanți, arhitecți, constructori și instalatori care au realizat un adevărat templu al sportului, cum puține erau la vremea aceea în România. Mii de oameni au muncit într-un interval de patru ani (1978-1982) pentru a putea pune în circuit o asemenea bijuterie arhitectonică, durabilă, să folosească în timp generațiilor ce urmau să contribuie în plan național la prestigiul Văii Jiului.
După patru ani de muncă, toată lumea aștepta momentul inaugural. El fusese fixat pe data de 1 august 1982.
INAUGURAREA
La sfârșitul lunii iulie 1982, se putea da undă verde pentru inaugurarea stadionului.Toată lumea intrase în febra pregătirilor pentru data stabilită, 1 august 1982, ceea ce coincidea cu Ziua Minerului. Întreaga Valea Jiului aștepta momentul mult dorit, inaugurarea noului stadion din Petroșani. Era evident că la momentul inaugurării, capacitatea noului stadion nu putea găzdui cererea de spectatori, care depășea cu mult posibilitățile de găzduire pe gradenele sale. Au venit peste 30.000 de oameni din toate colțurile Văii Jiului, dar și din zonele învecinate. Practic, nimeni nu ar fi putut evalua o cifră exactă a celor care au fost atunci prezenți pe stadion. Cei mai mulți au sosit imediat după orele 14.00, când s-au deschis porțile, organizați pe intreprinderi, dotați cu semințe și sandvișuri.
Primul stadion inaugurat
în urmă cu 60 de ani
Vechiul stadion, ars în 1975. Era cel construit în urmă cu exact 60 de ani, în 1922. Inaugurarea oficială a avut lor pe 22 sept. 1922, când au fost organizate o serie de ”serbări sportive”, sprijinite de Ioan Winklehner, director la societatea minieră. A fost atunci prezent și Alteța Sa Regală, principele Carol (viitorul rege Carol al II-lea), moștenitorul tronului României. A fost un program bogat, cu concursuri (”emulații”) de tenis de câmp, concursuri atletice, fotbal dar și un ”marș pedestru” până la Surduc…
”Destindere și bună dispoziție…”
…aceasta era caracterizarea presei locale de atunci, pentru ziua de 1 august 1982. Manifestările propriu-zise au început pe la orele 15.30, când trupurile unor elevi-sportivi, îmbrăcate în roșu, galben și albastru, au scris pe proaspătul gazon al arenei centrale ”cuvântuldeziderat al lumii”, PACE.
Deschiderea oficială a fost efectuată prin cuvântarea lui Viorel Faur, prim-secretar al Comitetului municipal Petroșani al P.C.R., de la tribuna oficială, fiind înconjurat de zecile de activiști de partid, invitați din toată Valea Jiului. Printre momentele cele mai savurate au fost partida de fotbal dintre o selecționată a unor actori celebri din Capitală și una a fostelor glorii ale Jiului, meciul fiind arbitrat de o tripletă feminină, Stela Popescu – Vasilica Tastaman – Norina Alexiu, în comentariul unui actor plin de haz, Ion Duțu. Printre cei care au evoluat la acel meci- spectacol, s-au numărat Ștefan Bănică, Puiu Călinescu, Horia Căciulescu la actori, Farkas I și II, Stocker, Romoșan, V. Gabor, Turcuș, Szoke, la fostele glorii jiuliste. Apoi a urmat un joc amical între divizionara ”A” Jiul și FCM Reșița din Divizia ”B”, meci încheiat cu scorul de 6-0, arbitrat de ziaristul sportiv Mircea M. Ionescu la centru.
PAGINĂ REALIZATĂ DE GENU TUȚU