Disponibilizările de la Complexul Energetic Hunedoara depind de Comisia Europeană. Sunt sute de mineri care așteaptă o decizie în acest sens. Odată venită aprobarea, minerii de la minele Lupeni și Lonea vor pleca și cu sume compensatorii.
”Referitor la disponibilizări nu este o dată precisă când acestea vor avea loc. Pot să spun doar că se așteaptă un răspuns din partea Comisiei Europene cu privire la renotificarea pe care statul român a înaintat-o la Bruxelles, renotificare care are ca obiect prelungirea activității de punere în siguranță a zăcămintelor deschise la cele două exploatări miniere Lonea și Lupeni, în baza studiului pe care la solicitarea Comisiei Europene l-au întocmit polonezii de la GIG”, a declarat Alin Sîn, reprezentant al Sindicatului Muntele.
Activitatea minelor Lupeni și Lonea a fost prelungită în baza unui studiu realizat de INSEMEX și mai apoi de firma GIG din Polonia. Ambele studii au arătat că închiderea celor două mine de huilă nu se poate realiza peste noapte, existând riscuri iminente.
Cosmin BACIU