Vremea capricioasă, ploile, încălzirea vremii și topirea zăpezilor, iar acum, din nou, înghețul, îi pun mereu în alertă pe cei de la Apa Serv. În plus, se lucrează la reabilitarea aducțiunii de la Valea de Pești, iar barajul este încă tulbure.
Barajul de la Valea de Pești este tulbure după ultimele ploi și asta face ca alimentarea în vestul Văii Jiului a populației să se facă dintr-o singură sursă de apă. Nu sunt probleme din acest punct de vedere, dar cei de la ape ne explică acum cât de greu poate fi gestionat un sistem care a fost mult zdruncinat la inundațiile din vara anului trecut. Asta pentru că efectele sunt vizibile și acum și, în plus, amplificate de vreme capricioasă și din această iarnă.
„Am avut probleme atât pe partea de tratare a apei, cât și pe cea de exploatare, dar, pentru că toți colegii au fost pe teren, de la Valea de Pești până la Petrila, nu a fost nevoie de restricții de apă. Doar în partea de vest a fost o scădere de presiune, fără restricții”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Angajații de la ape au probleme și cu apa care se adună după precipitații, dar și cu topirea zăpezilor, urmate acum de îngheț.
„Noi funcționăm în continuare pe sursa Lazărul și Buta. Din păcate, acum și sursa Buta s-a tulburat. Am apelat la lac, dar barajul e tulbure în continuare. Și, în plus, e limitat transportul de la Valea de Pești, deoarece pe o proțiune de 400 m a fost luată conducta. Tot lucrăm. După discuțiile avute cu constructorul, sperăm să finalizeze săptămâna viitoare. Așa că a fost destul de dificil să gestionăm acest lucru pe partea de vest a Văii Jiului. Meritul, însă, este a colegilor mei, care au fost mereu în teren, ca să nu fim nevoți să facem restrucții”, mai spune Cristian Ionică.
Efectele inundațiilor catastrofale din Valea Jiului, din vara anului trecut, încă se simt în zona de alimentare cu apă și înlocuirea conductei distrusă ar putea fi gata în câteva zile.
Diana Mitrache