20 de miliarde de euro este suma care a fost gestionată de cele opt ADR-uri din România, în cei 25 de ani de dezvoltare regională. În această perioadă au fost procesate peste 30.000 de proiecte publice și private, transformate în peste 10.000 de contracte implementate, iar peste 75.000 de noi locuri de muncă au fost generate.

În prezența a 400 de invitați, Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România – ROREG și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest au marcat, la Timișoara, împlinirea a 25 de ani de la momentul lansării în România a politicii de dezvoltare regională.
„Sunt 25 de ani de când atragem finanțări europene nerambursabile și implementăm proiecte:
– modernizarea infrastructurii rutiere și a infrastructurii de apă-canalizare;
– transport public ecologic;
– modernizarea infrastructurii sanitare, dotări;
– protejarea patrimoniului istoric.
Acest mecanism de finanțare are rolul de a reduce decalajele dintre mediul urban și rural și de a oferi confort cetățenilor.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest a fost, este și sunt convins că va fi un partener excelent, iar membrii Consiliilor pentru Dezvoltare Regională au înțeles care sunt prioritățile de dezvoltare ale fiecărui județ în parte.
Încă din toamna anului 2020, când am preluat conducerea Consiliului Județean Hunedoara, am intensificat relațiile de colaborare cu echipa ADR Vest și, împreună cu echipa mea, am reușit să deblocăm proiectele finanțate, dar aflate în impas și să finalizăm cu succes o parte dintre ele, iar altele să le putem faza.
Doresc să subliniez colaborarea pe care am avut-o cu echipa ADR Vest condusă de domnul Sorin Maxim în realizarea Planului Teritorial pentru o Tranziție Justă în județul Hunedoara, în care am fost implicați direct încă din anul 2021, când au demarat procedurile de elaborare a acestui document.
Județul Hunedoara este beneficiarul a 526 de milioane de euro prin Programul pentru Tranziție Justă, bani pe care mediul de afaceri și autoritățile locale îi pot accesa și pot oferi o nouă direcție și noi perspective de dezvoltare pentru fostele regiuni monoindustriale ale județului nostru.
Sper ca și în noul exercițiu financiar să avem în Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest un partener de nădejde cu ajutorul căruia să realizăm construcția unei dezvoltări durabile a comunităților noastre”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.
Unul dintre momentele cheie din acești 25 de ani a fost reprezentat de descentralizarea programelor regionale, odată cu ciclul financiar 2021-2027.
„În 2019, când am vorbit prima oară despre descentralizarea programelor regionale, reacțiile au fost extraordinar de reticente, ca să nu spun de respingere totală. Dar foarte important a fost parteneriatul cu Comisia Europeană, care a crezut foarte tare că banii trebuie gestionați în regiuni. Eu cred că e un pariu pe care timpul ne va demonstra că îl vom câștiga”, a spus Roxana Mînzatu, secretar de stat în Guvernul României.
Pentru ADR Vest, cei 25 de ani au însemnat 3200 de proiecte în care au fost investite peste 2 miliarde de euro.
„Viitorul sustenabil pe care ni-l dorim cu toții pentru generațiile noastre viitoare începe astăzi. Construim pe bazele pe care le-am pus în acești 25 de ani, cu viziune, și vom investi banii europeni astfel încât fiecare comunitate din fiecare regiune să se dezvolte sănătos”, a spus Sorin Maxim, președintele ROREG și directorul general al ADR Vest.