Tot mai mulți asiatici sunt văzuți pe șantiere, în construcții și reabilitări de drumuri, iar sociologii spun că acesta este un fenomen ce va deveni tot mai real și în Valea Jiului. Iar aici este perioada în care se vorbește despre atragerea de fonduri europene și crearea de noi locuri de muncă și sunt mari șanse ca ele să fie ocupate de asiaticii care vin în număr mare. Și să nu uităm că depopularea este vizibilă.
Pentru a treia lună consecutiv, în județul Hunedoara s-au născut sub 200 de copii, iar numărul deceselor este mare. Statisticile arată că în primul trimestru, în Hunedoara au venit pe lume 522 de copii și au murit 1.483 de oameni.
Și, dacă adăugăm studenții care pleacă să studieze în alte orașe, ori muncitorii care lasă Valea Jiului pentru alte țări, ne lovim de o realitate crudă. Cei care rămân sunt, în mare parte, pensionari, iar muncitorii vin din Nepal ori alte țări asiatice. Și unde mai punem că sunt aproximativ 25 de milioane de avorturi, în ultimii 30 de ani. „Sporul natural, pentru prima dată, în ultimii 118-120 de ani a devenit negativ. Adică, s-au născut mai puțini copii, decât persoane care au decedat. Este foarte clar tot ceea ce au prefigurat demografii, că se cuplează numărul extraordinar de mare al întreruperilor de sarcină, scăderea numărului de nașteri și sporul migrațional în căutarea unui loc de muncă. Dar, având în vedere necesarul de forță de muncă, acesta se va încerca să fie suplinit prin importul de forță de muncă de pe piața afro-asiatică”, a declarat prof univ dr Valentin Fulger, sociolog.
În România sunt acum peste 100 de mii de muncitori din această parte a lumii și că, în următorii ani, România va lua locul Italiei, care avea un deficit major de forță de muncă și vom avea până într-un milion de persoane care vor lucra la noi. Asta spun sociologii, în condițiile în care acum vorbim despre cum să fie create noi locuri de muncă în zona Văii Jiului. Sunt bani europeni și numai pe Programul de Tranziție Justă, județul Hunedoara are 525 de milioane de euro, pentru tranziția justă, care ne-ar putea aduce și mai mulți asiatici la lucru.
„Valea Jiului nu e nicio excepție. Nu e pe plus, ci din contră, Valea Jiului a luat viteză față de alte regiuni din țară, în condițiile în care foarte mulți locuitori ai Văii Jiului au migrat spre orașe mari, cu salarii mai bune și o civilizație urbană. Deci nu e excepție și din cunoștințele mele văd zilnic muncitori pachistanezi, nepalezi, care lucreză la izolațiile blocurilor și lucrează bine”, a adăugat sociologul Valentin Fulger.
Și tot sociologii spun că acești oameni, așa cum au făcut românii când au plecat spre Italia, Spania sau alte țări europene, își vor aduce aici și familiile.
Diana Mitrache