Cu defilarea oamenilor muncii, cu o lopată de mici și un butoi cu bere. Așa erau zilele de 1 mai, pe timpuri. Muzeul Mineritului a rememorat, grație scriitorului Marian Boboc, care a căutat în arhive, zilele de 1 mai, din perioada interbelică. Și a făcut asta într-o zi de sâmbătă, transformată în zi de lucru.Pe simezele de la Muzeul Mineritului din Petroșani au fost expuse imagini vechi cu minerii și muncitorii care se întâlneau, de 1 mai, pe Câmpul Surducului, în zona de la intrarea în Defileul Jiului, denumită acum Gambrinus. Era locul în care se întâlneau și cele două Jiuri, așa că toată suflarea petrecea acolo. Cum? Ne-a spus Marian Boboc.
„Se spune că, prima dată, în 1914 a fost sărbătorită pe dealuri și pe munți, că nu aveau voie să se întâlnească și să sărbătorească. (…) De 1 mai, era prima dată când se întâlneau muncitorii, în afară de greve. Ei porneau de la Lonea, pe jos, cu fanfara în frunte. O mină avea cam 3 sindicate, fiecare cu muzica lor de fanfară. Apoi îi luau pe cei din Petrila. Cei de la Petroșani mergeau și ei. Cei din Vest, veneau și ei, îi luau pe cei din Aninoasa și se întâlneau pe câmpul Surducului, la intersecție pe Defileul Jiului. Și acolo țineau discursuri și aplaudau”, a spus Marian Boboc, director la Muzeul Mineritului din Petroșani.
Cu cărțile pe masă, noi volume, culese din arhive de Marian Boboc, cei care au venit la muzeu, au avut parte de povești din perioada interbelică. Însă, am discutat și cu cei care au trăit 1 mai pe vremea comuniștilor și imediat după.
„Așa cum, în folclor, avem obiceiul minunat al Pițărăilor, care amintește de longevitatea, pe aceste meleaguri, ale momârlanilor. Așa cum la nedei, în poiana din munții noștri, se adunau oameni din 3-4 masive muntoase, muncitorii trebuiau să aibă și ei o sărbătoare. Era o sărbătoare pentru mineri, pentru Colonie, despre care, așa cum spune ID Sîrbu, Colonia era o extensie a minei, a abatajului. La porți se puneau crenguțe de mesteacăn abia înfrunzite, cânta fanfara, se măturau străzile, lumea era veselă. Și, ceea ce nu se mai întâmplă acum, butoiul de bere și micii pe lopată, cum era expresia, se deplasau la iarbă verde”, a spus și Bujor Bogdan, fost director al minerilor, rememorând vremuri din anii comunismului.
Manifestările dedicate rememorării acestei zile se înscriu în seria intitulată generic Petroșani 100. Așa că au fost punctate și de administrația locală.
„Continuăm activitățile prilejuite de Petroșani 100. Avem o expoziție de fotografii și documente pe care Marian Boboc le prezintă. 1 mai este o sărbătoare muncitorească. Nu este neapărat una comunistă și eu cred că este foarte important să marcăm acest eveniment”, a adăugat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Nu a fost cu lopata de mici, nici cu butoiul de bere, dar a fost o rememorare a acelor vremuri cu fotografii și cărțile lui Marian Boboc.

Diana Mitrache