În primele șase luni ale acestui an, la nivelul județului Hunedoara, au fost înregistrate 719 incendii de vegetație uscată, litieră de pădure și fond forestier, fiind distruse suprafețe semnificative de teren. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când pompierii hunedoreni au intervenit pentru lichidarea a 354 de astfel incendii, asistăm la o creștere a acestora cu 103,11%.

Pentru limitarea și stingerea arderilor necontrolate, pompierii au depus eforturi considerabile, acționând în zone greu accesibile și în condiții climatice aspre. În sprijinul echipajelor operative, în unele cazuri, au fost mobilizați lucrători de la ocoalele silvice, echipe din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, personal din cadrul Inspectoratului General de Aviație și al Ministerului Apărării Naționale, polițiști, jandarmi, dar și cetățeni.

Având în vedere faptul că, în perioada ce urmează sunt anunțate temperaturi caniculare care sporesc riscul de incendii de vegetație uscată, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara atrage atenția tuturor cetațenilor să fie responsabili și să respecte recomandările cu privire la prevenirea acestui tip de pericol, întrucât aceste incendii se extind rapid, pe suprafețe mari, iar oprirea propagării focului este extrem de dificilă. În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații devin deosebit de periculoase, mai ales dacă în apropierea zonelor afectate se află locuințe.

Este esențial ca oamenii să conștientizeze riscurile asociate arderii vegetației uscate. Pentru a preveni tragedii, trebuie respectate regulile de siguranță. Arderea vegetației uscate este strict interzisă, la fel și utilizarea focului deschis pentru gătit în zone cu risc de incendiu, mai ales pe timp de vânt puternic.

Cea mai frecventă cauză a incendiilor de vegetație uscată este factorul uman, fie prin incendierea intenționată a miriștilor și a terenurilor pentru igienizare, fie prin neglijență, cum ar fi nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor sau aruncarea resturilor de țigări aprinse.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Pentru a afla mai multe informații despre prevenirea situațiilor de urgență și modul corect de reacție, accesați www.fiipregatit.ro și descărcați gratuit aplicația DSU, disponibilă în App Store și Google Play.
sursa ISU Hunedoara

De admin