Deși au trecut doi ani de când s-a prăbușit terasamentul și, odată cu el, calea ferată pe ecartament îngust dintre Lonea și Petrila, craterul căscat este tot acolo și la fel de adânc. Nici blocul nu este finalizat, așa că administrația se gândește să rezilieze contractul cu firma constructoare.
Mai mulți oameni care stau la case sunt și acum în pericol la Lonea, acolo unde construcția unui bloc de locuințe a provocat o alunecare de teren. Terasamentul s-a prăbușit, iar linia ferată a rămas până acum suspendată. Riscă oricând să o ia la vale cu tot cu case, iar zidul de sprijin promis de constructorul blocului nu este încă gata. Primarul spune că nu mai are soluții și că îi va cere constructorului să plece.
„Durează de prea mult timp absolut totul, pentru că și zidul este legat în același proiect cu construcția blocului. Și blocul ar fi trebuit să fie terminat, din câte știu eu. Contractul este expirat, firma lucrează, dacă lucrează, pe penalități și, probabil, urmează să anulăm acel contract și să solicităm banii din garanția de bună execuție, pentru că nu cred că vor reuși să ducă la bun sfârșit acel proiect, din păcate”, declară Vasile Jurca, primarul orașului Petrila
Primarul mai spune că lucrările trebuiau să fie gata și ia ca etalon alte blocuri a căror construcție s-a finalizat deja.
„Lucrările trebuiau terminate de mai mult timp. Ați văzut că am avut, în paralel, construirea altor două blocuri, care sunt gata la termen și sunt deja și date în folosință, dar, din păcate, la blocul din Lonea constructorul a întârziat mult lucrările”, mai spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila
Prăbușirea terasamentul s-a produs în momentul în care constructorii blocului au început săparea fundației. Acela a fost momentul în care și Complexul Energetic Valea Jiului a renunțat la transportul huilei cu vagoanele de la toate minele.
Diana Mitrache