Atenție de unde luați porcul de Crăciun!

tr

 

Este momentul în care toată lumea caută să cumpere carne de porc, ori un porc întreg și, dacă e plin internetul de anunțuri în care se vinde carne, sau animalul viu, inspectorii sanitar-veterinari ne spun să fim precauți. Și, mai mult, să nu consumăm carne, dacă nu are examenul trichineloscopic.

Inspectorii sanitar-veterinari din Hunedoara spun că nu am mai avut pestă porcină de aproape 2 ani, dar asta nu înseamnă că au lăsat garda jos. Sunt verificate toate unitățile alimentare, ori cele care prepară alimente din carne, dar și crescătoriile, așa că, cel mai bine ar fi să ne asigurăm că, atunci când cumpărăm carnea de porc, animalul este sănătos. „Carnea de porc trebuie cumpărată doar din unități și spații autorizate de gen măcelării, supermarket-uri și așa mai departe. Mișcarea porcilor vii, la nivelul județului Hunedoara, se poate efectua numai dacă animalele sunt identificate și înregistrate în baza națională de date, iar ele trebuie să fie însoțite de certificate de sănătate și formularul de mișcare emis de medicul veterinar”, declară dr Laurențiu Josan, director executiv DSVSA Hunedoara
Nu sunt permise nici târgurile de porci, iar examenul de depistare a trichinelozei este unul obligatoriu.
„Examenele trichineloscopice sunt efectuate pe toată durata premergătoare sărbătorilor de iarnă, de către toți medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, organizați, în condițiile legii, în cabinele veterinare, în toate municipiile, orașele și comunele din județ, care au un program de lucru afișat, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică”, mai spune dr Laurențiu Josan, director executiv DSVSA Hunedoara
Trichineloza (trichinoza) este o zoonoză, cauzată de larvele unui vierme parazit/nematod. Oamenii pot contracta boala după ce consumă carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale care conțin parazitul, Trichinella.
România a înregistrat în anul 2024 un număr de 57 cazuri de boală (0,30‰oo), de aproximativ două ori mai mare decât cazurile înregistrate în 2023 și de aproximativ 4 ori mai mare decât în 2022 (în 2023, 31 cazuri – 0,16%ooo, iar în 2022, 16 cazuri – 0,08%ooo), conform Anuarului de Statistică Sanitară 2024, INSP.
Atenție! Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză numai prin consumul de carne crudă insuficient gătită, provenită de obicei de la porcul din gospodărie sau comercializată inadecvat, neautorizată sanitaro-veterinar. Recomandarea fermă este de testare a cărnii de porc sau de mistreț.
O persoană bolnavă nu transmite boala altei persoane. Prezentați-vă la medic la primele semne de boală!
La nivelul județului Hunedoara, în ultimii 5 ani a fost confirmat 1 caz de trichineloză la om (un caz în 2023).

 

Diana Mitrache