Carne de porc, „pe caiet”

„Vând carne proaspătă de porc, pe caiet, până luna viitoare”. Așa sună un anunț de pe un grup de socializare din Valea Jiului. Omul asigură cumpărătorii că are 30 de kg și, la scurt timp, că a dat întreaga cantitate. Este unul dintre zecile de anunțuri, care cu carne, după ce a fost sacrificat porcul, care cu porci vii, numai buni de sacrificat.
Unii dintre cei care vând online porcii pun și filmări cu animalele vii. Un alt anunț arată că prețul „în viu” este de 14 lei pe kg și că proprietarul vinde porci de la 130 de kg, la 200 de kg.
Așa că vechile târguri de porci au trecut în online.
Doar că, an de an, inspectorii sanitar – veterinari le cer prudență cumpărătorilor. Pesta porcină poate avea consecințe grave.
În plus, potrivit revistei Veterinarul, „România se află în prezent pe primul loc în Europa la numărul de focare de pestă porcină africană raportate în rândul porcilor domestici. Până la 1 octombrie, autoritățile au raportat 365 de focare confirmate, potrivit bazei de date a Comisiei Europene.
În județul Hunedoara, medicii veterinari susțin că nu mai avem pestă porcină africană de la aproape 2 ani de zile, dar asta nu înseamnă că putem cumpăra de oriunde. Recomandarea este să cumpărăm carne din spațiile avizate de desfacere.
Diana Mitrache