var1

 

A fost un an bun pentru varză, spun producătorii care au ajuns deja la Petroșani și care ne asigură că prețul la tarabă este negociabil și mai mic decât anul trecut. Asta, pentru că a plouat destul, iar asta a făcut bine verzelor. Unul dintre cei care a ajuns la noi spune că vine din Dolj, unde are o cultură pe care o între-ține, cu fiul său și că varza pe care a adus-o și în acest an, va fi mai ieftină.

„Am venit aici acum 8 sau 9 ani. Așa am început, așa facem. Merge vânzarea, potrivit de bine. Anul acesta o dau cu 2 lei, mai puțin ca anul trecut. Este mai multă varză anul acesta, că a fost vremea bună. Cred că voi sta aici cam o lună de zile”, a spus unul dintre producătorii care vând varza pe marginea drumul național de la Petroșani, aproape de gara CFR.
Tot aici, cei care ajung, pot negocia, dar pot găsi și tot ce au nevoie să pună în butoi, sau chiar cartofi. În piața ambulantă, în care, până acum, se vindea lubeniță, acum e varză, dar cumpărătorii găsesc și mărar, porumb, hrean, sfeclă roșie și saci cu cartofi pentru iarnă. Fiecare, însă, cu rețeta lui de murături. „Eu, când pun varza, caut și una roșie, sau sfeclă, ca să îi dea culoarea roz la tot butoiul. Și nu lipsește hreanul!”, a spus unul dintre cumpărătorii care își cântărea marfa. „Eu fac varza după o rețetă tradițională, dar să știți că pun și gutui. Nu știu dacă dă vreun gust, dar văd că unii pun”, a spus o altă femeie care cumpăra varză pe centura orașului.

Diana Mitrache