O țară întreagă a privit uluită știrea potrivit căreia o tânără s-a înecat cu un jeleu și apoi a murit, iar voluntarii de la Crucea Roșie spun că fata avea șanse, dacă cineva de acolo ar fi urma niște cursuri de prim ajutor.

În 8 mai, sărbătorim Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, iar acum, parcă mai mult decât oricând, vorbim și despre avantajele de a fi voluntar.
Ziua de 8 mai este cea în care celebrăm moștenirea lui Henry Dunant – a cărui viziune a dus la crearea Mișcării Mondiale a Crucii Roșii și Semilunii Roșii – și a numeroșilor voluntari care l-au urmat. Angajamentul lor neclintit și dedicarea exemplară de a ajuta pe oricine are nevoie, oriunde și de a respecta întotdeauna
Principiile Fundamentale, fie că răspund la catastrofe naturale, crize climatice, conflicte, urgențe de sănătate sau migrație, sunt admirate în întreaga lume. Iar acum, voluntarii de aici le spun tuturor că o bază minime de cunoștințe și două minute, fac diferența între viață și moarte. Așa cum ar fi fost posibil în cazul fetiței care s-a înecat cu un jeleu. „Dacă se întâmpla să fie în zonă cineva care absolvise cursurile de prim ajutor la Crucea Roșie, clar știa ce să facă, pentru că a făcut un curs de prim ajutor. Până la sosirea ambulanței, primul ajutor este esențial, că durează extrem de mult, până vine ambulanța, iar noi am putea să ajutăm și să îi dăm o șansă la viață acelui om”, a spus Naomi Apolimăriței, voluntar la Crucea Roșie Petroșani.
„Am avut în familie o persoană în vârstă, care a suferit un accident vascular cerebral și care, știm cu toții, că în aceste situații, se îneacă des și atunci trebuie să faci ceva. Dacă aștepți ambulanța e prea târziu”, a completat și Felicia Vitan, voluntar în cadrul aceleiași filiale.
Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie sărbătorește peste 160 de ani de acțiune umanitară la nivel global. Iar voluntarii sunt mereu așteptați să învețe, pentru că pot fi eroi. „A face voluntariat, însemană a face bine tuturor oamenilor, indiferent de religie, de calitățile lui ca om, sau altele. Crucea Roșie asta face: ajută oamenii să știe cum să își acorde lor primul ajutor și apoi celor din jur, cu mâinile libere, apropiaților tăi și celor din jurul tău. Noi încercăm să aducem în școlile din Valea Jiului lecții de prim ajutor. Vom avea și un concurs pentru micii sanitari, unde îi învățăm și pe cei de grădiniță, ori cei de până în clasa a IV-a, să acorde primul ajutor”, mai spune Felicia Vitan.
În România, Crucea Roșie Română, parte a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, are peste 5000 de voluntari și toți știu că, în caz de urgență, cunoștințele lor, dobândite la cursurile de profil, pot salva viețile lor, ale colegilor lor, ori a membrilor din familia lor.
Diana Mitrache