S-au scurs 22 de ani de când, la mina Vulcan, o explozie devastatoare a ucis 10 oameni. 7 dintre ei au fost găsiți după mai multe zile în care salvatorii au săpat în abatajul prăbușit. Acum au fost comemorați la mină, unde există o troiță dedicată lor.

În 15 mai 2002, 3 ortaci au murit pe loc, iar alţi 7 au fost daţi dispăruţi. La schimbul III, în jurul orei 20,30 a avut loc o explozie de metan. 10 oameni au murit, 4 au fost răniți, 18 copii au rămas orfani de tată, 9 femei văduve.
Zeci de ore, salvatorii au muncit fără întrerupere, iar colegii acestora, familiile lor strânse la gura minei, au sperat într-o minune. Nu a fost așa, iar după zile bune de căutări sub galeria surpată, trupurile lor au fost scoase afară, pentru a fi îngropați creștinește.
Acum, la 22 de ani distanță, minerii cu fețele încă murdare la ieșirea din șut, s-au adunat la gura minei. Au venit la slujba de la gura minei.
„Am venit să fiu alături de cei de la mina Vulcan și să ne aducem aminte de acel eveniment. Să le arătăm familiilor lor că încă nu i-am uitat și sperăm acum, ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc niciodată”, declară Eusebiu Durbacă, directorul general al CEVJ
Mina Vulcan este una dintre cele mai performante unități care încă funcționează în cadrul Complexului Energetic Valea Jiului.
Tragedii de acest fel au avut loc în toate subteranele de la noi și martori sunt troițele de la porțile minelor, cruci pe care sunt trecute numele tuturor celor care au plecat cândva la mină, dar nu s-au mai întors niciodată acasă la familiile lor.

Diana Mitrache