Vochițoiu cere implicarea politicienilor pentru Trenurile Zăpezii

Ca inițiator al legii prin care Trenurile Zăpezii trec prin Valea Jiului, fostul senator de Valea Jiului, Haralambie Vochițoiu le cere primarilor, ori politicienilor de la noi, implicarea, pentru a aduce în zonă Trenurile Zăpezii. Acestea circulă de luni în țară, la prețuri rezonabile, însă, sunt vizate doar Valea Prahovei și Vatra Dornei.

„Iubitorii sporturilor de iarnă, şi nu numai, pot profita în perioada 10 ianuarie – 28 februarie 2022, de reduceri tarifare atractive de 25% prin oferta “Trenurile Zăpezii” disponibilă la trenurile InterRegio CFR Călători care circulă spre şi dinspre cele mai căutate staţiuni montane pentru schi”. Acesta este anunțul CFR, dar, din păcate, Valea Jiului, deși are cel puțin două stațiuni de munte renumite, Straja și Parâng, nu intră în ofertă. „Solicitarea pentru introducerea sau scoaterea unor trenuri de călători, care să circule, sau să nu mai circule pe infrastructura feroviară, trebuie să vină de la operatorului de transport feroviar de călători. El este cel care solicită că vrea să circule sau nu pe acea infrastructură feroviară”, a spus Dorel Șchiopu, reprezentant al stației CFR Petroșani.
Cândva un tren de călători mergea până la Lupeni, însă, acum, pe infrastructura căii ferate din Valea Jiului, mai circulă doar trenurile de marfă, spre Lupeni. Dar, surse din cadrul stației CFR Petroșani, care se ocupă de trenurile de călători, susțin că nu s-ar preta un astfel de tren la noi. „Nu e o zonă aglomerată prin care să se poată justfica și diminuarea tarifului”, spun aceștia.
“Trenurile Zăpezii” reprezintă o alternativă rapidă și verde la aglomerația din trafic, datorită duratei scurte a călătoriei cu trenurile InterRegio CFR Călători din Capitală.
Harlambie Vochițoiu, pe vremea când era senator a inițiat o astfel de propunere și a devenit lege, însă, acum, recunoaște că este flagrant încălcată de cei care ar trebui să o aplice.
„Din păcate, trebuie cineva să vadă de ce se încalcă legea, pentru că, la vremea când eram senator și reprezentam Valea Jiului, adică în anul 2013, SNCFR era obligată. Și, ani la rând, cel puțin în perioada mandatului meu, trenurile acestea au funcționat și au trecut prin Valea Jiului și cred că și asta a dus la creșterea numărului de turiști. E regretabil că, și ce era bun e lăsat deoparte. Domnii primari din Valea Jiului, prefectul, parlamentarii, ei sunt în măsură să verifice de ce se încalcă această lege”, spune Haralambie Vochițoiu, fost senator de Valea Jiului.
Din păcate, de luni, doar în alte locuri ajung trenurile zăpezii. Reducerile tarifare se acordă pentru toate trenurile, fiind de 25% din tariful de transport, de luni până joi, pentru călătoriile pe rută directă, la clasa a 2-a, cu trenurile InterRegio ce au ca punct de plecare/destinație una din stațiile de cale ferată: Sinaia, Bușteni, Azuga, Predeal, Brașov.
Senatorul Vochițoiu este cel care în 2014 a reușit să aducă trenurile zăpezii, care, pe lângă stațiunile de pe Valea Prahovei, ori Vatra Dornei, ajungeau și la Petroşani.
Diana Mitrache