Inima Daciei, locul în care sunt ruinele primei civilizații din județul nostru, pot fi vizitate gratuit, miercuri. Este Ziua Patrimoniului Cultural UNESCO, așa că, dacă aveți timp, puteți ajunge și în sanctuarul dacic.

Toţi turiştii care vor vizita, miercuri, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, vor avea acces gratuit cu prilejul Zilei Mondiale a Patrimoniului Mondial UNESCO. Monumentul este în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, iar Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO este celebrată în România în fiecare an în 16 noiembrie.
„Lista Patrimoniului Comun al Umanităţii include monumente sau locuri din România. Din 1999, printre acestea se numără şi ansamblul de cetăţi dacice din Munţii Orăştiei. Astfel miercuri, 16 noiembrie, toţi cei care vor vizita situl arheologic Grădiştea de Munte-Sarmizegetusa Regia, o vor putea face gratuit’, a informat luni Administraţia Sarmizegetusa Regia.
Aproximativ 75.000 de turişti au vizitat anul trecut cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei.
Sarmizegetusa Regia (reședință regală) a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. A fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, folosit de Decebal pentru apărare contra cuceririi romane. Situl arheologic Sarmizegetusa este situat în satul Grădiștea de Munte din județul Hunedoara.
Cetatea de pe Dealul Grădiștei este cea mai mare dintre fortificațiile dacice. Aflată pe vârful unei stânci, la 1.200 de metri înălțime, fortăreața a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Munții Orăștiei, și cuprindea șase citadele.
Fortăreața, un patrulater alcătuit din blocuri masive de piatră (murus
dacicus), a fost construită pe cinci terase, pe o suprafață de aproximativ 30.000 m². Sarmizegetusa conținea de asemenea o zonă sacră. Printre cele mai importante și mari sanctuare circulare dacice se află și Calendarul Circular.
Diana Mitrache