V iorica Daniela Silivaș-Harper va fi noul cetățean de onoare al județului Hunedoara. Consilierii județeni urmează să adopte proiectul de hotărâre, prin care i se conferă acest titlu. Daniela Silvaș Harper este singura sportivă născută în județul Hunedoara care a obținut cel puțin un titlu olimpic.

Viorica Daniela Silivaș-Harper, s-a născut la Deva și este o gimnastă de valoare mondială, retrasă actualmente din activitatea competițională, celebră pentru cucerirea a șase medalii (trei de aur, două de argint și una de bronz) la Jocurile Olimpice de vară din 1988 din Seul, Coreea de Sud.
Daniela a început gimnastica la vârsta de 6 ani și a fost antrenată de antrenorul Béla Károlyi, timp de șase luni, înainte ca acesta să părăsească România în 1981. În 1980 a câștigat campionatul școlii iar în 1981 devine Campioană Națională de Junioare.
Cel mai mare triumf a fost la Campionatele Europene de Gimnastică de la Moscova din 1987 unde a câștigat concursul de individual compus precum și finalele pe aparate la paralele inegale, bârnă și sol și argintul la sărituri. La acea vreme, gimnastica feminină era dominată de câteva națiuni din Europa. Astfel, câștigarea titlului european în fața puternicilor gimnaste din Uniunea Sovietică, Germania de Est și Bulgaria a reprezentat o
victorie majoră pentru Daniela Silivaș.
La Campionatele Mondiale din 1987 desfășurate la Rotterdam (Olanda), Daniela a contribuit ca echipa României să câștige titlul pe echipe, învingând astfel, pentru prima oară din 1979, invincibila echipă a Uniunii Sovietice, deținătoare a titlului mondial. Daniela pornea ca favorită în competiția de la individual compus. Dar, datorită rezultatelor mai slabe din rundele anterioare a reușit să câștige doar medalia de bronz. Medalia de aur a fost câștigată de colega sa de echipă, Aurelia Dobre iar argintul a fost adjudecat de campioana mondială din 1985, Yelena Shushunova. În finalele pe aparate, Daniela a câștigat medaliile de aur la bârnă și sol.
La Jocurile Olimpice din 1988 (Seul, Coreea de Sud), Daniela împreună cu Aurelia Dobre și Yelena Shushunova porneau ca favoritele competiției la individual compus. În competiția pe echipe, România a terminat pe locul secund după echipa Uniunii Sovietice. A urmat întrecerea de la individual compus unde
întreaga atenție s-a concentrat asupra duelului dintre Daniela Silivaș (o gimnastă tehnică și o bună dansatoare) și Yelena Shushunova) (o gimnastă puternică și foarte bună acrobată). Ambele gimnaste au evoluat la cel mai ridicat nivel. Ambele au primit nota 10 la sol, Yelena Shushunova a primit al doilea 10 la sărituri iar Daniela a primit 10 la paralele inegale.
Monika BACIU