Brotăcelul (Hyla arborea), o frumusețe de broscuță, specie de interes comunitar, protejată la nivel internațional prin Directiva Habitate (anexa IV) și Convenția de la Berna (anexa II), fotografiată în cadrul activităților de monitorizare desfășurate pe teritoriul parcului Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina.

”Brotăcelul este cea mai răspândită dintre cele trei specii de broaște arboricole europene. Trăieşte în Europa, sudul Suediei și Asia Mică. Este o broască mică (4 cm), subțire, cu picioarele posterioare foarte lungi și subțiri. Nu are palmură între degete, dar la vârful fiecăruia se găsește câte o ventuză adezivă, cu ajutorul căreia se cațără cu abilitate în copaci şi pe tulpinile de trestie. Se credea că orăcăitul brotăcelului anunță ploaia, fiind considerat un barometru viu, motiv pentru care, de-a lungul timpului, a fost ținut în terarii ca animal de companie. În Evul Mediu a fost inventat un „barometru cu brotăcel”: într-un recipient plin pe jumătate cu apă se introduce o scăriță și un brotăcel; iar dacă dacă broscuța stă în apă și orăcăie, vine furtuna. În unele țări din Europa acest barometru se folosește în continuare”, arată reprezentanții Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina
Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri.
Monika BACIU