Nu se stie daca in reducerea cu 15 la suta a finantarii unor proiecte ale Ministertului Dezvoltarii Regionale si Turismului, anuntata de premierul Mihai Razvan Ungureanu, este inclus si proiectul ”Domeniul schiabil Parang” de la Petrosani.

Anuntul facut de premierul Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, ca bugetul din acest an al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) va fi redus cu 15%, dupa ce institutia a decis sa prioritizeze proiectele de investitii, responsabilii administrativi si politici din Valea Jiului, respectiv din Petrosani, si-au pus intrebarea: si proiectul ”Domeniul schiabil Parang”? Ingrijorarea privind posibila stopare a finantarii a venit ca urmare a declaratiilor purtatorului de cuvant al MRDT si comunicatul emis de minister, in care se spune ca doar proiectele cu grad de 80 la suta finalizare vor fi finantate in continuare.

“In vederea eficientizarii investitiilor derulate, MDRT a decis prioritizarea acestora. Astfel, prioritate au obiectivele finalizate in proportie de peste 80%, a caror conservare a santierelor ar presupune cheltuieli comparabile cu cele necesare incheierii lucrarilor.

Pioritare sunt si obiectivele pentru care Guvernul si-a asumat angajamentul, mai ales, international, si care nu pot suporta amanare (de exemplu infrastructura turistica necesara organizarii in Romania, pe Valea Prahovei, in februarie 2013, a Festivalului Olimpic al Tineretului European – FOTE), precum si obiectivele aflate in zonele de interes turistic (drumuri judetene si locale care duc spre zone turistice, retele de apa, canalizare si epurare a apelor din localitatile turistice)”, a declarat purtatorul de cuvant al MDRT, Bogdan Oprea.

S-au facut glume pe seama bazinelor de inot, spunandu-se ca nu suntem o natie de inotatori, s-a spus ca nu vor mai fi finantate constuctiile de bazine de inot si sali de sport. In rest nimic clar, respectiv care proiecte merg mai departe si care nu.

In luna februarie 2009, ministrul Elena Udrea promitea ca in Parang va fi construit, de la zero, cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Sud-Est, proiect care va costa 68 de milioane de euro. Adica peste 30 de kilometri de partii, 7 telescaune, 2 telegondole care vor deservi in jur de 300.000 de turisti pe an. Lucrarile au inceput anul trecut, deci la anvergura unui astfel de proiect preconizat a se finaliza in patru ani, nici vorba de finalizare lucrari in proportie de 80 la suta pentru a intra pe lista prioritatilor. Nimeni nu a putut sa spuna cum ramane cu noi, cei din Petrosani, pentru ca lista proiectelor care vor fi continuate nu este finalizata, dupa spusele secretariatului ministerului. La Petrosani nu a venit nici o comunicare pe aceasta tema. Nici de bine, nici de rau.

”Noi suntem in grafic cu lucrarile in Parang. Deocamdata, noi nu am primit nici un semnal in acest sens. Ca volum de lucrari nu ne incadram in acel 80 la suta, pentru ca nu avem cum. Lucrarile au inceput abia anul trecut si, la complexitatea acestui proiect, dureaza patru ani daca finantarea va fi ritmica. Dar am primit prima transa a finantarii in urma cu circa doua saptamani. Din ce am vazut eu pana acum, aceasta reducere a finantarilor se refera la ANL, la bazine de intot si sali de sport… Nu, nu am primit nici o precizare in acest sens” – a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Asta ar mai trebui Vaii Jiului (taierea finantarii) si o buba undeva!

Finalizarea acestui proiect ar relansa zona si i-ar valorifica potentialul turistic, asta insemnand locuri de munca, dezvoltarea productiei si comertului specific unei statiuni turistice si atragerea de investitori. Da-le, Doamne, gand bun guvernantilor!

Ileana Firtulescu