N u mai puțin de 40 de oameni sunt cercetați, iar printre ei și din Hunedoara, pentru că aduceau gunoaie din spațiul comunitar, în țară.

Totul este ilegal, iar procurorii DIICOT au descins la 44 de adrese din Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice, la membrii unui grup infracțional organizat. Cei de la Garda și Agenția de Mediu din Hunedoara vorbesc despre posibile firme chiar din Valera Jiului.
Anchetatorii spun că, începând cu anul 2021, în judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara, precum şi în municipiul Bucureşti, mai multe persoane s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat, specializat, care aducea deșeuri în țară. Și pentru asta luau bani frumoși.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au fost conduse un număr de 40 persoane, pentru audieri
Aceștia ar fi profitat și de faptul că în România prețul de procesare şi reciclare a deşeurilor, adică 80 lei/tonă, este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, urmărind astfel să obțină în mod facil câștiguri financiare importante.
În Hunedoara nu se știe încă unde au fost identificate pro-bleme, dar cei de la Mediu spun că au fost notificați recent despre posibile astfel de situații. „Nu avem informații din anchetă. Există corespon-dență cu poliția referitor la mai multe categorii de deșeuri, dar care chipurile, pentru ele, firmele ar fi prezentat contracte false, că le duc la fabrica de ciment. În realitate, fabrica nu mai primește de câțiva ani deșeuri de import. Avem câteva notificări din partea Comisariatului General al Gărzii de Mediu, referitoare la 3 firme, care făceau astfel de importuri în vederea suspendării autorizației de mediu. Două din Valea Jiului și una de lângă Deva, dar nu știu dacă este vroba despre acestea în ancheta de acum”, susține Georgeta Barabaș, șefa APM Hunedoara
Cei de la Garda de Mediu, însă, susțin că totul face parte din ancheta DIICOT și că nu pot fi date publicității astfel de date. Dar inspectorii de mediu admit că au următit astfel de transferuri. „Nu vorbim de gunoaie, ci de faptul că vin tot felul de deșeuri, sub formă de produse care se pot recicla. Dar nu se poate recicla mare lucru și pe urmă ne umplem noi de gunoaie, iar apoi noi trebuie să ne scăpăm de ele. Încă nu știm exact care sunt operatorii vizați. Problemele au apărut în momentul în care vămile au fost zonele prin care se intră cu aceste deșeuri. Aici ne putem referi, în special, la haine second-hand și cauciucuri rulate”, a precizat și Dorel Bretean, șeful Gărzii de Mediu Hunedoara.
Importurile, spun procurorii DIICOT, s-ar fi efectuat de la societăți comerciale din mai multe țări europene, iar disimularea s-ar fi realizat și prin falsificarea documentele însoțitoare, care arătau că sunt deșeuri reciclabile.
Pe parcursul activității de urmărire penală au fost depistate 57 de astfel de transporturi, însumând cantitatea de peste 1500 de tone de deșeuri. Dar cantitatea este mult mai mare, deaorece, pentru alte transporturi depistate la intrarea în țară, nu a fost permis accesul pe teritoriul României.
Pentru a reduce riscul de a fi descoperiți de organele de control, transportatorii au acționat numai la finele săptămânii şi de regulă noaptea, încercat să profite de oboseala acumulată de cei care efectuează controalele şi de
faptul că în acele intervale orare funcționarii de mediu lipsesc din punctele de trecere a frontierei, urmând să fie sesizați de polițiștii de frontieră în cazul unor bănuieli cu privire la neconformitatea transporturilor.
Diana Mitrache