Tunuri imobiliare si risipa de bani publici

Tunuri imobiliare si risipa de bani publici /  Afacerea PUG-ul. Urbanism devastat cu tractiune 4X4 la Primaria Deva

O afacere cu iz de ilegalitate a primarului Devei, Mircia Muntean, a fost dezvaluita de Ziarul Hunedoreanului sub semnatura lui Marcel Bot. Pentru ca persoana din spatele acestei afaceri este candidat la functia de presedinte al Consiliului Judetean din partea unui partid in care s-au adunat toti tradatorii, UNPR, Cronica Vaii Jiului a considerat de cuviinta sa preia aceasta investigatie jurnalistica, cu atat mai mult cu cat  mai bine de un sfert din alegatorii inscrisi pe listele electorale la nivelul judetului Hunedoara sunt din Valea Jiului, iar acestia trebuie sa-i cunoasca pe cei care vin sa le cerseasca voturile. (Marius MITRACHE)

Primaria Deva nu respecta nici o regula in materie de urbanism. In resedinta de judet se construieste haotic, clientelar sau de-a dreptul nelegal. ZIARUL HUNEDOREANULUI prezinta, in serial, afacerea Planului Urbanistic General (PUG) prin care spatiul urban a fost napadit de interese, cum s-au cheltuit bani publici pe constructii inutile si s-au pierdut fonduri nerabursabile, prin ce artificii juridice au fost pusi devenii sa plateasca biruri aberante si cum au ajuns spatiile verzi ale orasului sa fie sufocate de constructii dubioase

Mitul cu „Deva, oras model” este o poveste buna de livrat celor care tranziteaza orasul si navetistilor. Dincolo de principalele artere de circulatie, Deva ramane un oras neingrijit, in care mai exista locuinte cu WC in fundul curtii si strazi „municipale” de pamant. Planul Urbanistic General (PUG), documentul care sta la baza dezvoltarii urbane, este expirat din noiembrie 2009. Acest fapt a favorizat dezvoltarea unui paienjenis de afaceri necurate. Interesul primarului Mircia Muntean pentru actualizarea PUG-ului a aparut abia spre finalul anul trecut, atunci cand municipalitatea incepea sa piarda fonduri europene nerambursabile.

Sase ani de balbaiala controlata

Cu trei ani inainte sa expire vechiul PUG, in 2006, Primaria Deva a angajat firma DS Birou de Arhitectura SRL Bucuresti pentru elaborarea PUG-ului actualizat. In anul 2008, planul a fost depus spre avizare la autoritatile de Mediu. Documentele au fost returnate primariei in 2010, pentru ca gospodarii targului au omis sa depuna in completare actele cerute de lege. De atunci Planul Urbanistic General a fost tinut „in adormire” pana in luna octombrie a anului trecut.

Deveni curatati de parale

PUG-ul Devei e invalid din noiembrie 2009. In data de 11 februarie 2011, guvernul a emis o hotarare  prin care oferea administratiilor publice locale posibilitatea de prelungire cu doi ani a PUG-ului in cazul in care el expirase. Primaria Deva nu a profitat de aceasta oportunitate mai bine de jumatate de an, din martie pana in data de 5 octombrie, din motive inca neelucidate. (Unii sustin ca ar fi vorba de neglijenta angajatilor din serviciul juridic care nu erau la curent cu actul normativ emis de guvern. Altii, dimpotriva, sunt de parere ca executivul a ignorat cu buna stiinta facilitatea ca sa mai stoarca bani necuveniti de la cei care solicitau autorizatii de constructie. Astfel, solicitantul era obligat sa plateasca elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal, intr-un circuit al banilor din care se inrezareste para-ndaratul). Ulterior, ordonanta guvernului a fost invocata de trei ori de Primaria Deva, si a fost interpretata de fiecare data in alt chip.

Orbecaind prin lege

Absenta PUG-ului s-a simtit in momentul in care Primaria Deva a devenit interesata de fonduri europene nerambursabile. (Europenii nu platesc proiecte pentru care nu exista o situatie lamurita a terenurilor proprietate publica.) In data de 5 octombrie 2011, Mircia Muntean initiaza un proiect de prelungire a valabilitatii PUG-ului pentru doi ani de la data expirarii, adica pana la 23 noiembrie 2011. Specialisti in urbanism si drept administrativ sustin ca este singurul document legal din sirul de acte ce aveau sa urmeze pe acelasi subiect. In data de 25 noiembrie, la doua zile dupa expirarea primului termen de prelungire, primarul initiaza un alt proiect prin care propune prelungirea la prelungire  cu inca doi ani, in baza aceleiasi ordonante de guvern, pana la data de 23 noiembrie 2013. Practic, Primaria Deva a profitat de doua ori de facilitatea de doi ani si si-a extins, la smecherie, valabilitatea PUG-ului cu patru ani.

Greseste si da vina pe altii

Artificiul juridic a fost prea subtire sa reziste unei verificari temeinice, astfel ca Prefectura a inceput sa returneze Primariei Deva proiectele cu finantare europeana pe motiv ca Deva nu are Plan Urbanistic General (PUG). In luna martie a acestui an, Primaria Deva lanseaza un nou proiect de extindere a valabilitatii PUG-ului pe o perioada de doi ani, adica pana la data de 10 februarie 2013 (HCL 85 din martie 2012). Proiectul a fost votat de sustinatorii primarului Mircia Muntean. Culmea e ca, dupa tot haosul provocat de executivul primariei, au fost acuzati consilierii USL Deva ca se opun dezvoltarii orasului si binelui public. Si penibilitatea situatiei nu se opreste aici. Institutia Prefectului a fost sesizata ca si acest din urma demers este nelegal. „In acest moment dosarul este in lucru la juristii institutiei noastre. Urmeaza sa ne pronuntam in cateva zile asupra legalitatii hotararilor adoptate de Consiliul Local Deva in legatura cu Planul Urbanistic General”, a declarat prefectul Stefan Dezmeri.

Va urma.

Marcel Bot

4 comentarii la „Tunuri imobiliare si risipa de bani publici

 • 23 aprilie 2012 la 23:14
  Permalink

  Il votam pe Mircia Muntean ca presedinte al CJ nu jefuitori ai banului public (Vochitoiu)si care au scumpit apa in Valea Jiului (Molot si Avram).

 • 24 aprilie 2012 la 03:59
  Permalink

  Mircia Muntean a furat si fura la fel de facil precum respira.La acest capitol face tandem perfect cu PDL(exemplu Monica Ridzi).Cine fura azi un ou,maine fura ca un bou(parca asa e proverbul).

 • 24 aprilie 2012 la 05:38
  Permalink

  Marcel Bot este angajat la Ziarul Hunedoreanului care apartine lui Mircea Ioan Molot,si este un scrib a lui , daca este platit ce vreti sa scrie si Marcel Bot ,ca Mircia Muntean castiga alegerile si Mircea Ioan Molot pierde.

 • 24 aprilie 2012 la 06:41
  Permalink

  JOS CIOCOIU, JOS STRIGOIU SERCURIST ,MIRCEA IOAN MOLOT.

Comentariile sunt închise.